Tekil Mesaj gösterimi
Alt 03-02-2007, 10:13   #41
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

İthalatçı mal mukabili ödeme şeklinde-uzatılan süreler dahil- ithal müsaadesinin yürürlük süresi içinde malı fiilen ithal etmek ve nakdi teminatını geri almak istediği takdirde fiili ithal tarihini izleyen 2 ay içinde yetkili bankaya başvurularak mal bedelini ithalatçıya transferini talep etmek zorundadır.

Bankalar, ilgili firma belgelemedikçe, fiili ithalin yapılıp yapılmadığını tesbit edemezler. Ancak ithal müsaadesinin yürürlükte olup olmadığını izlemeleri gerekir. Bu nedenle fiili ithalin yapılıp yapılmadığını araştırmadan ve belirlenen fiili ithal tarihine göre transfere başvuru için son günün hangi gün olacağını tesbit edilmelidir. Böylece transfer talep edildiği takdirde teminatın gecikmeksizin irat kaydedilmesi mümkün olur. Aksi takdirde gecikmeli yapılan irad kaydı nedeniyle 6183 sayılı kanun hükmülerine göre gecikme cezası uygulaması gerekecektir. Bu nedenle bankalarca 6. ayın sonuna kadar transfere başvurulup vurulmadığının izlenmesi gerekir.

Mal mukabili ithalat işlemlerinde bankalar;
v Fiili ithal tarihinden itibaren 2 ay içinde veya teminatın irad kaydı şartıyla bunu izleyen 4 ay içinde transfer için başvuruda bulunulmaması halinde
v Fiili ithalin ne zaman yapıldığının bilinmemesi halinde ise; ithal süresini izleyen 2 ay veya teminatın irad kaydı şartıyla bunu izleyen 4 ay içinde transfer için başvuruda bulunulmaması halinde 5 iş günü içinde ilgili kambiyo merciine ihbarda bulunmak zorundadır.



Vesaik Mukabili olarak:



Vesaik mukabili ödeme şeklinde transfer talebi:

İthalatçılar, vesaik geldikten sonra hem ithal müsaadesi düzenlenmesi hem de aynı anda mal bedelinin transferi için talepte bulunabilirler. Vesaik gelmeden de ithal müsaadesi düzenlenmesi için başvurup düzenlemeden sonraki 5 ay içinde mal bedelinin transferini talep edebilirler.
  Alıntı ile Cevapla