Tekil Mesaj gösterimi
Alt 03-02-2007, 16:16   #1
NuraN
Dişi Kartal
 
NuraN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
çocuklar için eğitici oyunlar

MÜREKKEP LEKESİ

Gerekl Olanlar: Karton kağıt, Mürekkep, Oklava
Bir kartonu ikiye katlayın, sonra açın. Çocuğunuz kartonun bir tarafına bir kaç damla mürekkep damlatsın. (bunun için eski bir göz yada kulak damlasını kullanabilirsiniz) Kartonu tekrar katlayın. Üzerini elle veya oklavayla bastırın. Kartonu açın. Oluşan şekli çocuğunuz yorumlamaya çalışsın. Bakalım neye benzetecek?



ELLE MODERN RESİM

Gerekeli Olanlar: Guaj boya yada sulu boya, kağıt
Çocuğunuzun ellerini sulandırılmış guaj boyaya (ya da sulu boya) bulayın ve çok geniş bir kağıda ellerini bastırsın. Bu işlemi değişik renklerle tekrar edebilirsiniz. Çocuğunuzun hoşuna gidecek güzel resimler ortaya çıkacaktır.




YİYECEK SAYIMI
Gerekli Olanlar: Boş yumurta kabı (onluk veya otuzluk), dolmakalem, kuru üzüm
Boş yumurta kabının her bir bölmesine bir rakam gelecek şekilde, 1'den 10' a veya 30'a kadar rakamlar yazın. Çocuğunu önce bunların her birine üzüm doldurarak kaç tane blok olduğunu saysın. Sonra her blokta hangi rakam yazıyorsa o kadar sayıda kuru üzümü oraya doldursun. (kuru üzüm yerine sayı saymada kullanılan fasulyeleri de kullanabilirsiniz.)




SAYI KARŞILIKLARI

Gerekli Olanlar: Kartlar, kalem
İki grup kart hazırlayın. Bir grup karta 1'den 10'a kadar sayıları yazın. Diğer gruptaki kartlara ise bu rakamlara karşılık gelen resimler çizin. Örneğin "bir " için bir yumurta; "iki" için iki muz... gibi




ALFABETİK SIRA
Çocuğunuzla oynayabileceğiniz bir oyun daha. Önce siz bir kelime söyleyin. Çocuğunuzla birlikte yarışmaya başlayın. Kelime içinde geçen harfleri alfabetik sıraya koyun. Harfleri en çabuk sıraya koyan oyuncu birinci seçilsin yada puan verin. Oyun sonunda en çok puanı alan oyunu kazansın.





ZIT ANLAMLI KELİMELER

Bu oyun için bir de top ya da balon gerekli. Çocuğunuzla karşılıklı oturun
Oyunu başlatan oyuncu topu karşısındakine atarken bir kelime söyler. Topu tutan oyuncu, topu tutarken söylenen kelimenin zıddını söyler. O da topu atarken bir kelime söyler. Oyun böylece devam eder. Yanılan, kelime bulamayan oyuncu eksi alır. En az eksi alan oyuncu oyunu kazanır. Bu oyunu çocuğunuz arkadaşlarıyla da oynayabilir. Oyuncular fazla olursa eksi vermek yerine bilemiyen oyuncu oyundan çıkarılır. En sona kalan oyuncu oyunu kazanır.


ÖR: beyaz - siyah

üzgün - neşeli

altında- üstünde

ıslak - kuru .... gibi







KUTU KUTU

Bir kağıt üzerine en az 36 nokta işareti konur. Bu noktaları sırayla çocuğunuzla birlikte her seferinde bir çizgi olmak üzere birleştirin. Kareyi tamamlayan oraya kendi isminin baş harfini yazsın. Tüm noktalar birleştirildiğinde kimin bşa harfi fazlaysa oyunu kazanmış sayılır.




PARMAK OYUNLARI:



AÇIK KAPA
Açık kapa, açık kapa, (Avuçlar dışa dönük eller açılıp kapanır)
El çırpalım oy. (El çırpılır)
Açık kapa, açık kapa, kucağına koy. (Kucakta kavuşturulur)
Yavaş, yavaş, parmakların tırmansın. (Parmaklar göğüsten yukarı doğru yürütülür.)
Ağzını da aç ama, (Ağız açılır)
Sakın elini koyma. (Eller arkaya saklanır.)


PARMAK OYUNLARI:





SAAT:
Bir saat var. (Elde saat tutuluyor gibi yapılır)
Kulağıma koydum. (Kulağa ***ürülür.)
Tik tak, tik tak! (Dinliyormuş gibi yapılır.)
Şimdi oyun başlayacak, (Avuç içindeki saat yavaşça bir kenara bırakılır.)
Şip şak, şip şak!




EŞYA ADI YAZ:
Çocuğunuzla birlikte oynayabileceğiniz gibi sınıf içinde de oynanabilecek bir oyun bu.
Önce bir harf söyleyin ve bu harf ile başlayan eşya listesi hazırlayın. Oyun eşya ismi olacak diye genelleştirilebileceği gibi, yemek, meyve, hayvan, ev eşyası gibi isimler yazdırılarak daha da özelleştirilebilir.



AŞÇIBAŞI:
Sınıf içi yada evde oynayabileceğiniz bir oyun. Nasıl oynandığına gelince;
çocuğunuza seçtiğiniz bir harf ile hangi yemek yiyeceğini sorun. ÖRN: "Öğle yemeğinde "S" harfi ile başlayan hangi yemekleri yersin?" diye sorun. Çocuğunuz "S" harfi ile başlayan bir yemek söylesin. Sıra sizde şimdi de çocuğunuz size aynı veya başka harfle başlayan sorular sorsun. Duraksayan veya yemek ismi bulamayan eksi alsın. En az eksi alan oyuncu birinci seçilsin.



SICAK-SOĞUK
Bu oyun sınıf içinde oynanabileceği gibi çocuğunuzla siz de oynayabilirsiniz. Sırayla biriniz ebe olun. Ebe odadan dışarı çıksın. Seçtiğiniz bir nesneyi ebenin bulması gereklidir. Nesne saklanır. Ebe içeri çağrılır. Nesneye doğru yaklaştıkça, "sıcak, sıcak, sıcak", uzaklaştıkça, "soğuk, soğuk, soğuk" diye yön gösterilir. Oyuncunun üç kerede nesneyi bilmesi gerekir. Bilemeyen oyuncu ya tekrar ebe seçilir yada ceza olarak türkü veya şarkı söylemekle cezalandırılır.



EVET-HAYIR
Erkan Yolaç'ın bir zamanlar televizyonda sunduğu bu oyunu (şimdi reklamlarda) çocuğunuzla birlikte oynayabilirsiniz. Dikkat gerektiren bu oyunda biriniz sunucu biriniz de yarışmacı olacak. Sunucu elinde bir nesneyi mikrofon gibi yaparak, çeşitli sorular sorar. Oyuncunun sorulara "evet" veya "hayır" cevabı vermemesi gerekir. Belirli bir süre evet veya hayır demeyen oyuncu oyunu kazanır.




GÖRDÜĞÜMÜ BUL
Oyun sınıf içinde oynanabileceği gibi çocuğunuzla birlikte de oynayabilirsiniz. Öncelikle siz oyun yöneticisi olun. Oyun yöneticisi bir nesne seçip onun bir özelliğini söyleyerek oyuna başlar. Örneğin "yeşil görüyorum" der. Çocuğunuz o şeyi bulmaya çalışır. Bulunca çocuğunuz başka bir cismin başka bir özelliğini söyleyerek oyuna devam eder. Bu sefer siz bulmaya çalışırsınız.




HARF SALATASI
Bir kağıda 5 yada 10 tane kelimeyi, harflerin yerlerini değiştirerek yazın. Çocuğunuz bu harflerin oluşturduğu kelimeleri bulup defterine yazsın. Her bulduğu kelimede puan verin.

ÖRN: almek ----kalem

aasm------masa ...gibi.





PARMAK OYUNLARI:



DEDEMİN GÖZLÜKLERİ
Dedem uyurken, (Baş ve işaret parmakları ile gözlük yapılır)
Gözlüklerini kaybetmiş. (Gözlükler arkaya saklanır)
Aramış taramış, (Sağa sola bakılır)
Bir de bakmış, başının üstünde. (Saklanmış olan gözlük yuvarlakları, gözlük gibi başının üstüne konur)
__________________
Gönlümle baş başa düşündüm demin;
Artık bir sihirsiz nefes gibisin.
Şimdi tâ içinde bomboş kalbimin
Akisleri sönen bir ses gibisin.

Mâziye karışıp sevda yeminim,
Bir anda unuttum seni, eminim .
Kalbimde kalbine yok bile kinim .
Bence artık sen de herkes gibisin.

Eylül 2008


NuraN Ofline   Alıntı ile Cevapla