Tekil Mesaj gösterimi
Alt 03-02-2007, 21:32   #1
Meric
Yardımcı Admin
 
Meric - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Sinüzitin belirtilerini biliyor musunuz...?

Sinüzitin belirtilerini biliyor musunuz?
Burun çevresinde yerleşmiş olan içi hava ile dolu olan boşluklara sinüs diyoruz. Dr. Süreyya Şeneldir, Sinüzit sorunlarını Mynet okurları için yazdı.

Yüzün her bir yarısında yerleşen dört tipi vardır. Her sinüs bir kanal ile burun içi ile irtibatlıdır ve içi hava ile doludur. Bu hastalık, sinüslerin burun içi ile irtibatını sağlayan kanalların tıkanması sonucu oluşur.Kanal tıkanınca sinüs havalanamaz havalanmayan yerde bakteri ve virüsler ürer ve enfeksiyon gelişir.

Görülme sıklığı nedir?

Erişkin insanların yaklaşık %16 sını etkileyen bir rahatsızlıktır.Amerikada yapılan bir araştırmada 30 milyon insanı etkilediği tesbit edilmiştir.VE bu ülkede en sık rastlanılan kronik hastalık olduğu görülmüştür.Ülkemizde böyle bir araştırma yapılmamakla beraber ordan çok farklı olmadığı tahmin edilmektedir.

Daha çok kimlerde rastlanır?

Sinüzit aktif veya pasif sigara içenlerde sık rastlanır.Çalışma ortamındaki hava kalitesi düşük olan insanlarda da sinüzit rastlanır.Örneğin devamlı klimalı kuru ortamda çalışanlar veya tozlı dumanlı ortamda çalışanlar gibi.Alerjik bünyeye sahip olanlar veya burun içinde kemik eğikliği veya başka anatomik bozukluklar olan insanlarda kronik sinüzit adayıdır.Yoğun tempoda çalışan bu sebeple vucut direnci düşük olan insanlar kolaylıkla sinüzit olabilir.Banyo sonrası saçını kurutmayan,rüzgarlı ortamlarda sık bulunan veya kendini korumayan kişilerde sık sık sinüzit olurlar.

Sinüzitin belirtileri nelerdir?

Sinüzit ilk önce yüzde ağrı,basınç veya dolgunluk hissi vererek kendini gösteriri.Ağrı genellikle yeni başlamış sinüzitlerde olur. Hastalık kronikleştikçe, ağrının yerini başta ağırlık veya dolgunluk hissi alır.

Başlangıç devresindeki sinüzitlerde burundan cerahatli akıntı ön planda iken rahatsızlık ilerledikçe bu akıntı genizden sinsi sinsi devam eder. özellikle bu akıntının yutulması ile farenjit ve mide rahatsızlıkları gibi sindirim sitemine ait belirtiler kendini gösterir.

Sinüzit burun tıkanıklığına yol açar.devamlı Tıkalı burun ise özellikle ileri yaştaki hastalarda başka hastalıklara zemin hazırlar.tansiyon,kalp ve akciğer hastalıkları gibi, Sinüzit ağız kokusu yapabilir. Özellikle geceleri kendini belli eden öksürüklere yol açar.
Sinüzit Halsizlik ,keyifsizlik,isteksizlik gibi depresyon belirtilerine benzer şikayetlere yol açar.Aslında kronik sinüzit sebebi ile bu tip şikayetleri olan hastaların hastalıklarını bilmediklerinden psikiyatristlere bile gittiğini görmekteyiz.
Sinüzit koku kaybı yapabilir.

Ses kalitesi bozulur ve burundan konuşma gelişir

Neden başağrısına yol açar?

Sinüslerin içindeki iltihabın etkisi ile sinüse komşu dokuların hepsinde ağrı olabilir.Bu baş ağrısı şeklinde olacağı gibi ,göz ,diş ve kulak ağrısı şeklindede olabilir.Bunun dışında sinüzit sebebi ile oluşan burun tıkanıklığıda başlı başına bir ağrı sebebidir.

Sinüzit hastalarının en çok dile getirdikleri yakınmalar nelerdir?

En sık başta ağırlık hissi.burun tıkanıklığı ,gece öksürükleri,halsizlik,yorgunlık keyifsizlik,geniz akıntısı ve ağız kokusu şıkayetleri ile bize başvururlar.

Hastalık nasıl teşhis ediliyor?

Kendi kendine uygulanabilen bir test ile sinüzit olup olunmadığı hakkında fikir sahibi olunabilir.

1. Yüzünüzde basınç hissi ,dolgunluk veya ağırlık hissi var mı?
2. Burnunuz tıkalı mı?
3. Koyu ,sarı -yeşil burun akıntınız var mı?
4. Geniz akıntınız var mı?
5. Koku duyunuz da azalma varmı?
6. Baş ağrınız varmı?
7. Nefes darlığı hissi ve öksürük varmı

Yukarıdaki soruların üç veya fazlasına evet diyen birisinde sinüzit olma ihtimali yüksektir. Bir kbb doktoruna gidilmesi tavsiye edilir. Hekim rutin kbb muayenesi ile tanıyı koyabilir. Şüpheli durumlarda bilgisayarlı sinüs tomografisine başvurmak gerekebilir
__________________


http://img81.imageshack.us/img81/9771/topmain8dd3mg5.jpg
Meric Ofline   Alıntı ile Cevapla