Tekil Mesaj gösterimi
Alt 03-02-2007, 22:15   #1
Meric
Yardımcı Admin
 
Meric - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
ciLd kanseri yaşı 19 a düŞtü

ABD’de gençler arasında cilt kanserine yakalanların sayısındaki artış, son zamanlarda genç kızların favori yerleri arasında olan solaryum salonlarını hedef durumuna getirdi.

ABD’de son yıllarda yapılan tıbbi araştırmalar, solaryumun cilt kanserine yakalanma riskini 2 katı artırdığını gösterirken, özellikle genç yaşta solaryuma başlayanların en yüksek risk grubunu oluşturdukları belirtiliyor. New York’ta geçen yıl alınan bir kararla 14 yaşından küçüklerin solaryum salonlarından yararlanmaları yasaklandı. Ancak uzmanlar, bu yaş sınırının 18’e çıkarılması gerektiğini düşünüyorlar.

New York Times Gazetesi’ne konuşan dermatoloji uzmanı Dr. James M. Spencer, “Bu ülkede nasıl 18 yaşından küçüklere sigara satışı yasaksa, 18 yaşından küçüklerin solaryum salonlarına girmeleri de yasaklanmalı. Çünkü artık biliyoruz ki solaryum cilt kanserine yol açıyor” dedi.

Cilt kanserine 19 yaşında yakalan Emily Konesky adında bir genç kız, ABD’de ve dünyada solaryum salonlarına giden genç kızların ne denli risk altında olduklarını gösteriyor. Konesky, 15 yaşından beri solaryum solanuna gittiğini ve okuduğu liseye çok yakında olan solaryum salonlarının, “Yanınızda arkadaşınızı getirin, 1 bilet de ücretsiz kazanın” biçiminde promosyonlar yaptığını söyledi. Genç kız,”16 yaşıma geldiğimde artık haftada 3 kez solaryum salonlarına gidiyordum” dedi.

ABD Dermatoloji Akademisi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, ülkede solaryum salonlarına gidenlerin yüzde 70’ini yaşları 16 ile 49 arasında değişen, açık renkli kadınlar oluşturuyor.

New York Üniversitesi Dermatoloji Merkezi verilerine göre ise her yıl özellikle yaşları 25 ile 29 arasında olan 8 bin genç kadında en tehlikeli cilt kanseri tiplerinden “ben kanseri” (Malign Melanom) görülüyor ve bunun en önemli nedeni de genç yaştan itibaren derinin zararlı utraviyole ışınlarına maruz kalması.

ABD’de 2003 yılında 19 eyalette 18 yaşından küçüklerin solaryum salonlarına girmeleri yasaklanırken, diğer eyaletlerde 14 yaşından büyükler bu salonlara girebiliyor.

ABD’de 60 bin tane solaryum salonu var ve bu salonların toplam yıllık geliri 5 milyar doları buluyor
__________________


http://img81.imageshack.us/img81/9771/topmain8dd3mg5.jpg
Meric Ofline   Alıntı ile Cevapla