Tekil Mesaj gösterimi
Alt 05-02-2007, 09:07   #11
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

- Hayvancılık ve tarım ürünlerinin sigortaları ile ilgili olarak sektör, ekonomik açıdan ve bilgi yönünden desteklenmeli
- Avrupa Birliği Tarımsal Yön Verme ve Garanti Fonu (FEOGA) benzeri bir fon oluşturularak tarıma finansal bir destek sağlanmalı.
- Üretici odaklı bir tarımsal üretim yapısından tüketici ve Pazar odaklı bir üretim yapısına gidilmeli.
- Haksız rekabetin önlenmesi ve devlet gelirlerinin artırılmasına yönelik olarak kayıt dışı üretim önlenmeli. Bu nedenle koruma yem ve hayvansal ürünlerde uygulanan KDV oranları yüzde 1 seviyesine çekilmeli.
- Sektörün finansal kaynağa ihtiyacı olduğu bir gerçektir. Bu amaca yönelik olarak yem hammaddesi alımında kullanılmak üzere,firmalara kapasiteleri ölçüsünde en az bir yıl vadeli ve uygun maliyetli kredi imkanı sağlanmalı.
Türk tarımı, kuraklıktan, teknolojik eksikliklere, tarımsal ve pazarlama alanlarındaki tüm sorunlara rağmen birçok tarımsal üründe dünyanın en büyük üreticileri arsında yer alıyor. Dünya Gıda Örgütü’nün (FAO), 2000 yılı verilerine göre Türkiye fındık, incir ve kayısı gibi ürünlerde dünyanın en büyük üreticisi. Ayrıca tütün ve çayda en büyük beşinci, buğdayda en büyük 11. Üretici konumunda. Ancak bütün bu iç açıcı tablonun yanında göz ardı edilmeyecek bazı noktalar da bulunuyor. Bunlardan en çarpıcısı ise, dünya fındık üretiminin yüzde 80’inin Türkiye’de gerçekleşmesine rağmen, Dünya Fındık Borsası Hamburg’da olması... Bu örnek, sadece üretiminin tek başına yeterli olmadığını, sanayi ve pazarlama desteklemesinin ne denli önemli olduğunu da gösteriyor.[1]
  Alıntı ile Cevapla