Tekil Mesaj gösterimi
Alt 05-02-2007, 09:11   #1
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Türkiyede Yabancı Sermaye

TÜRKİYE’DE YABANCI SERMAYE

1. YABANCI SERMAYE

1.1. Tanımı

Doğrudan yatırım, bir ülkede bir firmayı satın almak, yeni kurulan bir firma için kuruluş sermayesini sağlamak veya mevcut bir firmanın sermayesini arttırmak yoluyla o ülkede bulunan firmalar tarafından diğer bir ülkede bulunan firmalara yapılan ve kendisiyle birlikte teknoloji, işletmecilik bilgisi ve yatırımcının kontrol yetkisini de beraberinde getiren yatırımdır.
Terimlerde geçen yabancı kelimesi, bir ülkenin milli sınırları dışında olmak demektir. Yabancı sermaye yatırımı ile özel yabancı sermaye yatırımı arasında belirgin bir fark yoktur. Sadece özel kelimesi yatırım yapan yabancı ülkenin girişimcinin özel sektöre ait olması demektir. Doğrudan yabancı yatırımlar, ülkeler arasında sermaye transferinin bir piyasa işlemi olmadan bir ülkeden diğerine aktarılması şeklinde olmaktadır.
Özel yabancı sermaye hareketleri uluslar arası kâr ve faiz farklarının harekete geçirdiği otonom nitelikli hareketlerdir. Bu özel yabancı sermaye hareketleri doğrudan yatırım, portföy yatırımı olmak üzere iki şekilde gerçekleştirilir. Bunlardan doğrudan yatırım; bir yabancı sermayedarın yani girişimcinin, elindeki mali kaynağı başka bir ülkede kârlı bulduğu bir projenin gerçekleştirilmesinde kullanmasıyla ortaya çıkar. Portföy yatırımı ise; gene aynı şekilde başka bir ülkede yabancı sermayedarın herhangi bir girişimde kullanmak üzere elinde bulunan mali kaynakları ile herhangi bir ülkenin mali piyasasında işlem gören hisse senedi veya tahvil gibi yatırım kağıtlarını satın almasıyla oluşan özel yabancı sermaye hareketidir.[1]
  Alıntı ile Cevapla