Tekil Mesaj gösterimi
Alt 05-02-2007, 09:12   #3
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 


1.2.2. Yabancı Sermaye Portföy Yatırımı

Yabancı sermayedarlar elindeki mali kaynaklarla başka bir ülkenin mali piyasasında hisse senedi veya tahvil satın alabilir. Bu şekilde ortaya çıkan mali işleme uluslar arası portföy yatırımı denir.[1]
Bir yabancı sermaye çeşidi olmakla birlikte konumuzun kapsamı dışındadır. Bu sebeple tanımla yetinilecektir.
1.2.3. Doğrudan Yabancı Sermaye Yatırımları

Bir şirketin üretimini ana merkezinin bulunduğu ülke sınırları dışına yayarak yabancı ülkede yalnız ya da ortaklarla üretim tesisi kurması veya mevcut tesisleri satın alması ya da mevcut tesislerle birleşmesi doğrudan yabancı sermaye yatırımları (DYSY) olarak adlandırılır.
1.3. (DYSYY) İle Portföy Yatırımları Arasındaki Farklar

-DYSY ile portföy yatırımları arasındaki en önemli farklılık yabancı ülkede yapılan yatırımın yönetimi konusuyla ilgilidir. DYSY’nda yurtdışında kurulan firma ana firmanın doğrudan denetimi altındadır. Çoğu zaman bu firmanın üst yönetimi ana firmadan gönderilen kişilerce oluşturulur. Gerçekte DYSY denilirken kullanılan doğrudan ifadesi, firma yönetimindeki yabancı etkinliğini ifade etmektedir.
- Portföy yatırımlarında ise menkul değerlerine yatırım yapılan firmaların yönetimine doğrudan müdahale etme amacı yoktur. Hisse senedi satın alındığında genel kurallara uyularak oy kullanma, firma yönetimine doğrudan katılmak anlamına gelmemektedir.
- İkinci farklılık DYSY’nda yabancı yatırımcının sermayeden başka üretim teknolojisi, yönetim bilgisi marka gibi değerlerini de getiriyor olmasıdır.
- Üçüncü farklılık, yatırımcıların nitelikleriyle ilgilidir. Portföy yatırımlarında yatırımcılar gerçek kişilerde olabilirken DYSY’nda yatırımcılar genelde büyük firmalardır.


  Alıntı ile Cevapla