Tekil Mesaj gösterimi
Alt 05-02-2007, 09:13   #4
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

- DYSY’yla portföy yatırımları arasında diğer bir önemli farklılık ise yatırımların getirileriyle ilgilidir. Portföy yatırımları tahvillerle ilgili ise, faiz ve anaparanın ödenme koşulları önceden belirlenmiştir. Portföy yatırımları hisse senetleri ile ilgili ise, getirisi kâr payı ve değer artış kazançları şeklinde olabilecektir. DYSY’nda ise getiriler, sermaye ve kâr payı dışında royaltiler, servis ücretleri, komisyonlar, transfer fiyatlandırması gibi çok çeşitlilik gösterir.[1]
Çalışmamızın konusu portföy yatırımları olmayıp, üretim amacıyla reel varlıklara yapılan yatırımlar olduğu için, bundan sonraki kısımlarda bu tür yatırımlarla ilgili açıklamalara yer verilmektedir.
1.4. Ülkemizde Yabancı Sermayeli Firmalarla İlgili Yapılan Çalışmalar

Yabancı Sermaye Genel müdürlüğü verilerinden faydalanarak yabancı Sermaye Derneği (YASED) tarafından yapılan bir çalışmanın başlıca sonuçları şu şekilde özetlenebilir:
- Azınlık paylı olan yabancı ortağın Türk ortağında aradığı en önemli nitelik ise yerel firmanın pazardaki deneyimidir.
- Yabancı firmaların yerel firmalarda ünden sonra en önemli etken “ortak felsefe” olmaktadır.
- Türk ortağın seçiminde ele alınan kriterler, yabancı ortağın pay oranına bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Ancak tüm yabancı firmaların en çok önem verdikleri kriter yerel firmanın ünü olmaktadır.
- Yabancı ortak en çok teknoloji, işletme bilgisi ve sermaye konusunda katkılar sağlamaktadır. Bu katkıları marka, uluslar arası antlaşmalar, hammadde ve eğitim konularındaki katkılar takip etmektedir.
- Yabancı ortağın gelir türü Türk ortağından daha fazla olmaktadır. Ayrıca yabancı ortağın şirketteki payı arttıkça gelir türü de çeşitlenmekte olduğu görülmektedir.
  Alıntı ile Cevapla