Tekil Mesaj gösterimi
Alt 05-02-2007, 09:13   #8
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

1. Yabancı sermaye girişleri ile ilgili konunun, eğer yasalar işlevini kaybetmişse köklü bir yapısal değişim gerçekleşmeli veya konular iyiyse; her iki durumda da ikide bir de değişikliğe uğramaması yani istikrarlı olması.
2. Yabancı sermaye mevzuatının devamlı devlet kontrolünde olması yani uluslar arası değişikliklere hemen ayak uydurması gerekir.
Bu değerlendirmeler yabancı sermayedarlar için önemli bir mevzuudur.
Küreselleşen dünya ekonomisinde akıl almaz bir hızla büyüyen ve gelecekte dünyanın en büyük devlerinden biri olacak Çin’i örnek almalıyız. Yılda yaklaşık 250-300 milyar dolar yabancı sermaye çeken bu ülke, yakında bütün Orta Asya’ya sonra da tüm dünyaya sözünü geçirecektir. Bir başka örnekte Romanya ve Bulgaristan gibi ülkelerdir. 2001 yılında ülkemizden büyük bir miktar bu ülkelere kaymıştır. Bu ülkelerin yabancı sermayeyi çekme başarısı da yabancı sermayedarlara sağladıkları teşvikler ve imtiyazlardır.
Türkiye gibi yüksek ticari gücü olan, stratejisi bakımından 3 kıtanın köprüsünü oluşturan bu ülkede, tek çıkar yolumuz yabancı sermaye kaymıştır. Bu yüksek potansiyeli de kullanamazsak Türkiye’nin geleceğini pek iç açıcı görmüyorum.
Yetkililerin değerlendirmelerine göre Türkiye’ye 2002 yılı için 5 milyar dolarlık bir yabancı sermaye girişi, ek %2 gibi makro bir büyüme gerçekleşebileceğine göre, yabancı sermayenin önemini sizlere bırakıyorum.
  Alıntı ile Cevapla