05-02-2007, 09:36
|
#3 |
Guest | Gıda sektörü Türkiye’nin önde gelen ihracat sektörlerinden biridir. Gıda sanayiindeki gelişmelerle birlikte geleneksel tarım ürünleri yanına önemli miktarlara ulaşan gıda sanayii ürünü de eklenmiştir. Makarna, konservecilik, dondurulmuş gıda, meyve suyu ve ekstreleri alanında önemli ihracat miktar ve rakamlarına ulaşılabilmektedir. 1997 yılında 2,5 milyar dolar - 1998 yılında 2,1 milyar dolar seviyesine gerilemiştir. Bu düşüş Uzak Doğuda başlayan ve küreselleşen krizle ilişkilendirilebilir. Krizden oldukça fazla etkilenen önemli ihraç pazarlarımızdan biri olan BDT ülkelerinde yaşanan ekonomik kriz büyük rol oynamıştır. ihracatında güçlü dallar işlenmiş meyve ve sebze, şeker ve şekerleme ürünleri, tahıla dayalı ürünler ----------------et ve süt ürünleri sanayiilerinin rekabet gücü nispeten düşüktür Türkiye’nin mukayeli üstünlük oranları gıda ve canlı hayvanlarda 2.97 et ürünlerinde 2.93,buğdayda 1.99, meyva ve sebzede 7.57, şekerde 3.27, tarımsal hammaddelerde 0.58 dir Endüstri içi ticaret oranları meyvede 13 AB ile 25, tahıl ve tahıl ürünlerinde 106, 101, gıda ve canlı hayvanlarda 51,8 ve 34.1 dir Gıda İhracatı Sistemi Ve Yapısı Gıda ihracat sistemimiz ve yapısı, çoğunlukla, şu aşamada, ülkemizin bu alanda geniş olan hammadde olanaklarının değerlendirilmesine yöneliktir. Bir anlamda ülke içi tüketim fazlasının ihraç edilmesi söz konusudur. İhracat Piyasaları Ve Başlıca Rakipler Başlıca piyasalar ;Batılı piyasalar, Rusya, Orta Asya, Orta Doğu Başlıca rakipleri ise benzer iklim kuşağı ve ürün gamına sahip Yunanistan, Akdeniz Havzasındaki İtalya, İspanya, Fransa gibi özellikle Kuzey Akdeniz İklim kuşağımdaki ülkelerdir. Potensiyel İhraç Pazarları Doğu Bloku’nda Rusya - Orta Doğu pazarlarına ilave olarak Doğu Avrupa ve Orta Asya pazarlarından söz edilebilir. Balkanlar ve Orta Asya’da - Güney Asya’da alım gücü giderek büyüyen yeni (emerging) piyasalardan söz edilebilir. Tablo: 1991 yılı gıda sanayii ihracatının bölgelere göre dağılımı (%) AB DİĞER OECD ORTA-DOĞU DOĞU AVRUPA VE BDT AFRİKA DİĞER Gıda ihracatına ilişkin sorunlar. Gıda ihracatına ilişkin sorunlar: hammadde, üretim, ihracat rejimi, pazarlama ve dağıtım noktalarından ele alınabilir ve bütünü ihracat sistemi sorunları olarak değerlendirilebilir. Tarımsal gıda alanında, özgün tabiat ve iklim şartlarının getirdiği, mukayeseli üstünlüğümüzün olduğu ürünlerde, sahip olunan avantajlar korunarak geliştirilmelidir. Bunlar, aynı zamanda, gıda sanayiimizin de stratejik hammaddeleridir. Gıda sanayiinin ihtiyacı olan diğer hammaddelerin de üretiminde sağlanacak gelişmeler gıda ihracatımızın artarak sürdürülmesinde kritik öneme sahiptirler. Bu alandaki geniş ihracat potensiyelleri de göz önünde tutularak gıda sanayii yatırım ve üretim desteklenmelidir. Üretim ve yatırımlarda önemli ölçek sorunlarının yaşandığı söylenebilir. Gıda sanayiinin yapısı bir dereceye kadar orta ve küçük ölçeklerde üretime verse de teknoloji ve hijyenite sorunlarının çözümünde daha büyük ölçeklere ihtiyaç duyulmaktadır. Uluslar arası pazarlara girişte ihtiyaç duyulan bilgi ve becerinin açısından de ölçek büyüklüğü kritik bir kavram olarak ortaya çıkmaktadır. Uluslar arası pazarlama ve dağıtım da diğer bir güçlük uluslar arası standart ve düzenlemeler uyumda yaşanan güçlüklerdir. Giderek hassasiyetin arttığı bu düzenlemelere uygun üretim, uluslararası pazarlara sevk ve dağıtım konularında gereken reflekslerin edinilmesi kaçınılmazdır. Son olarak bu alanda pazar araştırmalarının diğer sektörlere nazaran daha kritik önemde olduğu söylenebilir. Gıda tüketimde çeşitliliğin en yüksek olduğu alanların başında gelmektedir. Buna uygun esnek üretim ve ticari yöntemleri gerektirmektedir. |
| |