Tekil Mesaj gösterimi
Alt 05-02-2007, 10:03   #2
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Uluslar arası sermaye piyasaları kendi, tahvil ve hisse senedi piyasaları olarak üç temel alt piyasa olarak ayrılır. Kendi piyasalarında para, diğer iki piyasaya da ise menkul değer işlem görürler. Uluslar arası kredi piyasalarında uluslararası ticaretin finansmanına yönelik krediler ile diğer amaçlı krediler işlem görür. Uluslararası krediler ile diğer amaçlı krediler işlem görür. Uluslararası kredilerin belki de en eski biçimi uluslararası ticaret finansmanıdır. Fakat günümüzde uluslar arası ticaret hacmindeki büyük artışa paralel olarak finansmanının araçları da çok çeşitlenmiştir.
Bu araçların belli başlıcaları banka kabulü, alacaklı hesap finansmanı, factoring, fortfain ve kısa süreli banka kredileridir. Uluslar arası kredinin vadesi ve kredi için ödenecek faiz oranı pazarlıkla saptanır. Kredi faizi vadesi sürecinde sabit veya değişken olabilir. Sabit faiz haddinde ödenen belirlenmiş ve değişmeyecek bir oran uygulanır. Değişken faiz haddi durumunda, ödenecek faiz genellikle normal olarak mali aracın fon maliyetine göre belirlenecek bir kıstasa bağlanır. Günümüzde genellikle uygulanan oran LİBOR’dur. Açılımı ise Londan İnterbank Offered Rote yani, Londra Bankaları arası teklif oranı.
Krediler günümüzde çok çeşitlenmiş koşullarda verilmektedir. Bu koşullara kredi kolaylıkları adı verilmektedir. Bankaların sundukları kredi kolaylıkları normal olarak europara piyasalarından finanse edilir. Bazı kredi kolaylıkları şunlardır: vadeli faiz oranı anlaşmaları sözleşmelerinde gelecekteki borçlanmalarda faiz haddi, üzerinde önceden anlaşılmış bir oran olur. Değişken faizli kredilerde faizin oynayabileceği alt ve/veya üst oran saptanabilir. Çok seçenekli kredi kolaylığında farklı dövizler cinsinden kredi almak mümkün olur. Kredi verme işlemi, özellikle kredi miktarının büyük olduğu durumda tek banka yerine genellikle bir grup yerli ve/veya yabancı banka grupları tarafından gerçekleştirilir. Bu gruba mali yükleniciler denir. Ve bu olaya kredi sendikasyonu adı verilir. Tahvil belli bir vade içinde her dönem için belirli bir oranda faiz ödeme garantisi veren bir mali araçtır. Uluslar arası tahvil faizleri sabit veya değişken faiz olarak ayrılır. Tahviller orta veya uzun vadeli olarak ihraç edilebilir.
  Alıntı ile Cevapla