Tekil Mesaj gösterimi
Alt 05-02-2007, 10:03   #4
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Mali piyasaların dünya çapında bütünleşme derecesinin artmasının çeşitli nedenleri vardır. Dünya ticaretinin artması, iletişim ve haberleşme teknolojilerinin ilerlemesi ve regulasyonun azalarak mali piyasaların serbestleşmesi en önemli nedenler arasındadır. Guropara (eurocurrency) piyasası, yani bankanın yer aldığı ülkenin parası dışındaki yabancı paralar üzerinden yatırılan mevduat ve verilen krdiler piyasası ve uluslar arası tahvil piyasası özellikle büyük genişleme göstermiştir. Çünkü europara piyasası devlet reguasyonundan ve vergilerden muaftır.
Uluslararası sermaye piyasalarının en ilginç ve çarpıcı özelliklerinden birisi de sermeye hareketlerinin hızının ve hacminin büyüklüğünün uluslararası ticaret hareketlerinden ve yabancı özel yatırımlardan çok daha büyük olmasıdır. Bunun en önemli nedeni ülkeler arasındaki faiz hadleri ve döviz karları farklılıklarının olması ve faiz hadleri döviz kurlarının sürekli değişkenlik göstermesidir. Bu durum bir yandan arbilraj, riskten korunma ve spekülasyon amaçlı çok sayıda yeni mali araçların ve türev araçların doğmasına ve geliştirilmesine yol açarken, bir yandan da bunlara yönelik sermaye hareketlerinde muazzam bir artış yaratmıştır.
Son olarak bahsedeceğim bir konu uluslararası sermaye piyasasına kimler aracılık eder? 2499 sayılı sermaye piyasası kanunun 15.12.1999 tarihli ve 4487 sayılı kanunla eklenen maddelerine dayanılarak, Türkiye de sermaye piyasasında aracılık faaliyetinde bulunmaya Sermaye Piyasası Kanunu ile yetkili kılınmış kuruluşların üye alacağı tüzel kişiliği haiz kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşu olan Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği kurulmuştur.
  Alıntı ile Cevapla