Tekil Mesaj gösterimi
Alt 05-02-2007, 12:17   #4
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

g- Üçüncü Taraflarca Düzenlenen Kontrol Belgeleri(Third Party Certificate of Inspection): Alıcıların kendilerini korumak üzere hazırlattığı özel amaçlı kontrol belgeleridir. Genelde uluslararası gözetim şirketleri tarafından düzenlenip alıcılara verilmektedir.

h- Ekspertiz Raporu (Expertise): İhrac veya ithal mallarının fiyat, miktar ,kalite, bileşim katkı oranı, ticari teamül gibi hususlarında gümrük idarelerince tereddüde düşülen durumlarda, bu idarelere verilen raporlardır. Gümrük Kanunu ve buna bağlı diğer mevzuatlarda hangi kurum ve kuruluşların vereceği ekspertiz raporuna itibar edileceği belirtilmiştir. Genelde bu tür raporlar ihracatçı birlikleri, ticaret ve sanayi odaları gibi kuruluşlar tarafından verilmektedir.

1. Resmi Belgeler

a- Dolaşım Belgeleri (Movement Certificates):
a1-ATR-Dolaşım Belgesi (Movement Certificate, ATR): Türkiye ile AB arasındaki ortaklık anlaşmasının bir gereği olarak, Türkiye 'de serbest dolaşım hakkına sahip ürünler AB ülkelerinde de serbest dolaşım hakkına sahiptir. Bunlardan sanayi ürünlerinin Türkiye'den AB ülkelerine ithal edilmesinde KDV dışında bir vergi ödenmesi söz konusu değildir (zaman zaman gündeme gelen anti damping vergisi Hariç).
  Alıntı ile Cevapla