Tekil Mesaj gösterimi
Alt 05-02-2007, 14:48   #7
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

TARTIŞMA

Yaptığımız çalışmada Evka 4 Sağlık ocağı bölgesinde 15-49 yaş arası kadınların % 92.72’sinin aile planlaması hakkında en az 1 etkili yöntemi bildiği görülmüştür. Bunların % 66.66 sı etkili yöntem kullanmakta ve bu Türkiye ortalamasına gore yüksek bir değerdir. Çalışmamızı sadece evka 4sağlık ocağına gelen kadınlarda yaptığımızdan dolayı bu oran Evka 4 genelini yansıtmıyor olabilir. Kullanılan yöntemler arasında RİA % 30.30 ile en çok kullanılan yöntemdir ve geri çekme % 21.2 ile ikinci sırada yer almıştır. Hiç yöntem kullanmayanlar % 12.2 lik bir orana sahiptir. Türkiye nüfus ve sağlık araştırması sonuçlarına göre geri çekme % 24,4 ile birinci sırada RIA yöntemi %19.8ile ikinci sırada yer almaktadır. Bizim araştırmamızda da benzer bu açıdan olumlu bir sonuç ortaya çıkartmıştır.

Çalışmamızda eğitim düzeyi ile etkili yöntem kullanımı arasında doğru orantılı ilişki bulunmuştur. Özellikle üniversite mezunlarının % 84.21i Aile planlaması hakkında doğru ve yeterli bilgi düzeyine sahiptir. Bilgi düzeyi yüksek olan 15-49 yaş arası kadınların etkin bir Aile planlaması yöntemi kullanma oranı artmaktadır. Etkin bir Aile Planlaması yöntemi kullanan 15-49 yaş arası kadınların % 44 ü yeterli ve doğru bir bilgi düzeyine sahip değildir.
Bu çalışmada çocuk sayısı ve yaş farkı ile bilgi düzeyi arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır
Bu çalışmada en çarpıcı nokta % 44 gibi yüksek bir oranda kadının Aile Planlaması hakkında yeterli bir bilgi olmamasına rağmen etkili yöntem kullanmaktadır. Bu bize, bilgi düzeyi açısından genel olarak konuya hakim olmasalar da Aile Planlaması hizmetlerine katılabildiklerini ve yöntemleri uygulayabildiklerini gösterir.
En az bir etkili yöntem bilenlerin yüzdesi % 92.72 olmasına rağmen % 21.21 gibi bir oranla etkisiz bir yöntem olan geri çekme yöntemi kullanılmaktadır. Bu kesim için etkili yöntem kullanma konusunda hizmetler artmaktadır.
18 yaş altı kadınlara erişim yeterli bir orana ulaşamadığından , bu grup hakkında araştırma yapılması ve ilerde aile kuracak olan bu bireylerin bilinçlendirilmesi önerilir.
  Alıntı ile Cevapla