Tekil Mesaj gösterimi
Alt 06-02-2007, 12:03   #2
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

2000'LI YILLAR BIZIM OLACAK
PETROL ORADA ISE "BOR" DA BURADA !
BIR BASKA ANADOLU MUCIZESI YASANIYOR VE BOR MINERALI ILETISIM CAGININ GÖZBEBEGI OLUYOR


Türkiye yaklasik 2.5 milyar tonluk bor rezerviyle zengin bir ülkedir. Ham haldeyken tonu 400 dolar olan bor mineralinin degeri, islenerek süper iletken hale dönüstügünde kat be kat artacaktir.
"Bilim adamlari,tahmin edilenden çok daha yüksek derecelerde bile,neredeyse hiç dirençle karsilasmadan elektrik tasiyabilen metal bir bilesim tesbit etti. Dünya bilim çevrelerini sasirtan bu bilesimin,özellikle süper hizli bilgisayarlarin üretiminde kullanilabilecegi belirtildi....
Çok daha hizli bilgisayarlarin yapiminda,oksijen içeren maddelerle çalismanin zor oldugu yerlerde,magnezyum-bor bilesiminin kullanilmaya baslanacagi haberi üzerine, Nortwestern Üniversitesi'nden Profesör John Rowell;bilim adamlarinin düsük sicaklikli maddeler üzerinde daha fazla çalistigini hatirlatarak,bunlarin yerine magnezyum-bor bilesiminin kullanilmasinin daha avantajli olacagini söyledi. Rowell'a göre magnezyum-bor yüksek isidaki iletkenligi sayesinde bilgisayar bilesenlerinin 4 kat daha hizli calismasini saglayabilir..."

BOR MINERALI STRATEJIK BIR ZENGINLIKTIR Deterjan sanayiinden uzay teknolojisine kadar yüzlerce degisik alanda kullanilan bor minerali,petrol ve dogalgaz kadar büyük bir stratejik öneme sahip. 20 yüzyilda sinirlarin cizilmesinde temel unsur olan petrol Orta Dogu için nasil bir lütufsa,bor da Anadolu için bir lütuftur. Bir ton borun 400 dolar degerinde oldugu ve Türkiye'nin yaklasik 2.5 milyar ton bora sahip oldugu göz önüne alindiginda ,bu emsalsiz cevherin Türkiye için ne derece büyük bir zenginlik kaynagi oldugu daha iyi anlasilir. Toplam 1 trilyon dolardan fazla olan bu rakam ülkemizin toplam 106 milyar dolar olan dis borcunun yaklasik 10 katina denk degerdedir..
Amerikan uzay mekigi Challenger'in infilakindan geriye sadece Türk borlarindan imal edilen kabin kesiminin kaldigi düsünülecek olursa borun uzay teknolojisi için ne denli hayati bir madde oldugu da anlasilabilir.Tüm dünyayi kontrol etme gayretinde olan ABD'nin dünya bor rezervlerindeki payinin sadece % 13 oldugunu da düsünürsek, ABD-Türkiye iliskilerinin seyrinde bor mineralinin çok önemli bir rol oynadigini rahatlikla görebiliriz. Bor minerali,sanayide alternatifi olmayan,vazgeçilmez bir zenginlik.Dünyada bor minerali bakimindan en zengin ülke ise Türkiye. Ülkemiz dünya toplam bor rezervinin % 70'ine sahip. Bor'un bir çesidi olan tinkal Eskisehir'in Kirka bölgesinde yogun olarak bulunuyor. Kolemanit cevheri de Kütahya-Emet,Balikesir-Bigadic ve Bursa-Kestelek bölgelerinde yer aliyor. Türkiye'nin 1999 yilindaki tabii boratlar toptan ihracati 121 milyon dolar olarak gerceklesti...Türkiye 1999 yilinda toplam 30 sanayilesmis ülkeye bor ve kimyasallari ihraç etti...
  Alıntı ile Cevapla