Tekil Mesaj gösterimi
Alt 06-02-2007, 12:09   #7
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

METALİK MADEN ARAMA AŞAMALARINDA AYRINTILI VERİLER
MADEN JEOLOJİSİ HARİTASI
İşletme yapılan veya işletme yapılacak sahanın 1/5.000 veya daha büyük ölçekli yüzey topografya haritaları ile 1/1 000 veya daha büyük ölçekli yeraltı kat planları üzerinde madenin jeoloji özelliklerini gösteren haritalardır.
JEOKİMYA ANOMALİ HARİTALARI
Detay arama aşamasında üretilen haritalardır. Toprak ve kayaç örneklerinden yararlanılır. Bazı ülkelerde bitki örnekleri de kullanılmaktadır. Haritanın kalitesini belirten kenar bilgilerinin yanı sıra referans bilgileri de bulunmalıdır. Örneklerin türlerinden daha önemlisi alındıkları yöreyi temsil edici (kanal, yongalama, karot vb.) olması önem taşır. Örnekleme yoğunluğu aranan madenin anomali boyutlarıyla uyumlu olmalıdır. Damar tipindeki bir maden yatağının detay etüdünde, özellikle toprak örneklemesinde, aranan damara dik profil boyunca aynı damara en az iki örnek isabet edecek şekilde örnek sıklığı (yoğunluğu) planlanmalıdır.
Detay arama aşamasında kayaç jeokimyası uygulaması, örnekleme yoğunluğu ve yol gösterici elementler
-
ELEMENTLER
-
ÖLÇEK
HEDEF
CEVHER OLMAYAN
CEVHER
ÖRNEK YOĞUNLUĞU
LOKAL
Porfiri
K, Ca, Rb, Sr, Mn, (Mg)
Cu, Zn, Mo, S
2-30 adet/km2
Masifsülfitler
Fe, Mn, K, Ca, Mg, (H2O), (Rb), (Sr)
Cu, Pb, Zn, (S)
150-200 m aralık
Damar ve omatma
-
Cu, Pb, Zn, Au, Ag
5-10 m aralık
DETAY JEOFİZİK HARİTALARI
Jeolojik özellikleri tanımlanmış detay arama sahalarında, muhtemel yatağın araştırılması veya bilinen madenin devamının araştırılması amacıyla yapılan jeofizik çalışmaları sonucunda hazırlanan haritalardır. Yan kayaç ve cevherin özellikleri jeofizik metodu seçimini belirler. Ölçü yoğunluğu; yatağın boyutları, yatağın yer yüzüne olan mesafesi, yan kayaç türü ve diğer parametrelere göre değişir.
  Alıntı ile Cevapla