Tekil Mesaj gösterimi
Alt 06-02-2007, 12:29   #3
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Turmalinleşme
Turmalin ve kuvarstan oluşan bir kayaçtır. Bu mineral ortamda daha önce mika v efeldispatın varılğı ile gelişir. Bu bakımdan şistlerin çeperlerinde olduğu kadar granit çeperlerinde de bulunur. İğne şeklindeki turmalinlerin ışınsal olarak bulunduğu bu kayaçlara “lüksilyonit” denir. Granitlerin dışında karbonatlı kayaçlarda turmalinleşebilir. Turmalinleşmiş kayaçlar ayrıca florit, topaz, kassiterit,vıolframit gibi minerallerde içerebilir.
Turmalin yan kayacın killi olması halinde çok gelişmektedir. Örneğin; Killi şist-kumtaşı ardalanmalı bir ortamda kumtaşı seviyeleri hemen hemen turmalinden yoksundur.
Turmalin gelişimi, kuvars damarlarını kuşatır biçimdedir. Turmalinli kuşak, önce beyazlaşmış turmalinsiz bir kuşağa, sonra da kırmızılaşmış şistlere geçer. Genelde siyah ve kahverengi, otomorf kristaller halindedir.
Kaolenleşme
Genellikle asit kayacın feldispatından kaolinit oluşması demektir. Kuvars v emikalar değişmez. Kuvars damarlarının kontaklarında da oluşabilen bu olay ekonomik yönden önemlidir. Kaolenleşmeye birçok pnömatolitik yataklarda rastlanır, ancak hidrotermal kökenli olduğu düşünülmektedir.
Ekonomik Önemi
Başlıca Sn, W, Mo, Bi için önem taşır. Sn pnömatolitik yataklarda ayırtman bir mineraldir. Ancak W, Mo, Bi diğer tür yataklarda da ekonomik olabilmektedir.
  Alıntı ile Cevapla