Tekil Mesaj gösterimi
Alt 06-02-2007, 14:04   #21
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

UMUT IŞIĞI
1999 yılı sonunda TTK’da, ülke genelinde izlenen KİT politikalarının dışında bir gelişme oldu. Tüm KİT’lerde olduğu gibi TTK’da da zorunlu emekliliklerle işçi sayısı sürekli düşürülürken bukez sadece TTK’ya, yer altı üretim işçiliğinde çalıştırılmak üzere 4012 yeni işçi alınması kararı alındı. İşyerinin düzenine, iş ilişkilerine ve mesleğine bakılmaksızın, sadece işçi sayısını azaltmak, kurumun küçülmesini sağlamak amacıyla yapılan zorunlu emekliliklerle, TTK’nın istihdam düzeni tamamen bozulmuş ve üretim tıkanma noktasına gelmişti.
Özellikle 1999 yılı Toplu iş Sözleşmesi görüşmeleri sürecinde, TTK’nın içinde bulunduğu durum, başta Başbakan Sayın Bülent Ecevit olmak üzere tüm siyasi kadrolara ve ilgililere anlatılır. Özel bir uygulamayla işçi alınması sağlanır.
4012 yeni işçi 2000 yılı başından itibaren Kuruma alınmaya başlanır. Ancak alım, gruplar halinde yapılır ve eğitimden geçirilerek ocaklara inerler. 4012 kişinin işe başlaması ve uyum süreci 2000 yılının son aylarına kadar uzanır.
Yeni işçilerle yer altı-yerüstü uyumu sağlanır ve üretim işçisi sayısındaki artış yıl sonunda istatistiklere yansır. 2000 yılı rakamları kesinlik kazanmasa da zararın 21 milyon dolar azaldığı, Genel Müdür tarafından açıklanır.
Yeni işçiler işbaşı yapmaya başladığı andan itibaren, üretim ve verimlilik artışı gözlenir. Tüm işçilerin işbaşı yaptığı ve üretim sürecine uyum sağladığı, 2000 yılının son aylarındaki istatistik rakamları, 2001 yılının daha iyi olacağını göstermiştir.
Sadece ÇATES’in ihtiyacını karşılamak yerine Demir-Çelik Sektörüne ve diğer sanayi için de satış yapmanın hesabı yapılmalı ve Kurum üretim programını yükseltmelidir. Bu durumda ortalama satış fiyatı da yükselecektir. Bunlar yapılması zor olan ve Kuruma yük getiren şeyler değildir. Önemli olan anlayış değişikliğidir.
İşçi sayısı azalırsa zarar azalır diyenlerin haksız çıktığı ve zararın arttığı görülmüştür. Üretim işçisi alınmalı diyen, başta Sendikanın ve meslek odalarının doğru söylediği anlaşılmıştır.
  Alıntı ile Cevapla