Konu: Topaz
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 06-02-2007, 14:10   #1
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Topaz

TOPAZ

Topaz silisli magmatik kayaçların son evrelerinde F taşıyan buharlar yardımıyla oluşur. Riyolitik lavların boşluklarında, granitlerde, özellikle de kalay içeren pegmatitlerde karakteristik bir mineraldir. Kassiterit, apatit, florit, beril, kuvars, muskovit ve zinvaldit ile birlikte bulunur. Sertliği, aşınmaya dayanımı nedeniyle ağır mineral olarak da gözlenir.
GRANAT

Magmatik kristallenmenin son evrelerinde oluşurlar. En yağın olarak düşük-yüksek dereceli metamorfik kayaçlarda bulunurlar. Magmatik kayaçlarda ise tali bileşendirler. Metamorfizma derecesinin belirteci olarak kullanılırlar. Pirop, kimberlit, peridotitlerde ve serpantinleşmiş peridotitlerde yaygındır (Foto 18). Ekloj illerdeki granatların bileşimi piropalmandtn arasında değişir, piroksen ve kiyanitle birlikte bulunur. Almandin orta-yüksek dereceli rajiyonal metamorfızma ürünü olan şist ve gnayslar içerisinde çok fazladır (Foto 17). Nadiren granit, pegmatit ve kontakt metamorfıklerde bulunur. Ayrıca sert ye bozunmaya karşı dayanıklı olmasından dolayı sedimanter kayaçlarda da bulunur. Spesartin, granit pegmatitlerinde ve metazomatik skarn kayaçlannda bulunur (Foto 16). Grassular, saf olmayan kalkerli kayaçlann kontakt ve bölgesel metamorfizması, ayrıca kalsiyum metasomatizması sonucu oluşan tipik bir mineral olup, kalsit, vollastonit, vezüvyanit, diyopsit ve skapolitle birlikte bulunur (Foto 15). Nadiren metamorfizma geçirmiş bazaltik lavlarda serpantİnitlerde oluşur. Andradit tipik olarak, kontakt veya termal metamorfizma geçirmiş saf olmayan kireçtaşlannda ve özellikle metasomatik skarn yataklarında oluşur.
Andradit, kontakt metamorfizması geçirmiş kalkerli kayaçlarda ve oksitlenmiş skarnlarda meydana gelir. Ayrıca andezit gibi kalsiyumlu magmatik kayaçlann termal metamorfizması ile ilişkili metasomatizma sonucunda oluşur. Topazolit ve demantolit özellikle serpantinlerde ve klorit şistlerde oluşan andradit türleridir. Siyah renkli titan içeren andradit türü olan melanit ve şörlomit andraditten tamamen farklı parajenezlerde oluşur. Çoğunlukla alkalin magmatik kayaçlarda, nefelin-siyenit ve ijoyit gibi; ve bunların fonolit ve nefelinit gibi volkanik türlerinde oluşur.
Granat grubunun en nadir türü olan uvarovit kromlu ultrabazik kayaçlar içinde serpantİnitlerde genellikle kloritle birlikte bulunur. Metamorfize kireçtaşlannda ve skarn cevherlerde gözlenir.
  Alıntı ile Cevapla