Tekil Mesaj gösterimi
Alt 09-02-2007, 08:35   #1
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
3 Adım Atlama

ÜÇ ADIM ATLAMA

Üç adım atlamada hareket bölümleri
a. Adım ( hop )
b. Adım ( step )
c. Jump ( sıçrama )

1. Hop: sıçramanın alçaktan yapılması gerekir vücudun üst kısmı diktir. Vücut hızlı fakat alçak bir sıçrama ile öne hareket eder. Kalkıştan sonra atlayıcının vucüdunu dik tutması için kollarını ve başını kullanır. Sıçrama ayağı öne doğru bükülmüş vaziyettedir. Sıçramada, inişte sıçrama ayağı hafifçe karına doğru çekilir. Öteki ayak vücudu geriden takip eder. İniş ayağı dizden hafif bükülür.
2. Step: savurma bacağı dizden bükülü, kollar geriden gelerek vücut ağırlık merkezinin yukarıya alınmasına ve hareketi düzenlemeye yardımcı olur. Sıçrama bacağı ayak ucunun yeri terk etmesiyle sıçrama tamamlanır. Bu anda gövde ile sıçrama ayağındaki açı 90° dir. Konmaya geçerken daraltılan açı genişletilir ki bu atlayıcının atlama anında ayağının aktif olarak kullanmasını sağlar.
3. Jump: atlayıcı en yüksek noktaya ulaştığında gövdeyi bükülü üst bacaklar üzerine doğru bükülme hareketi devam der. topukların kuma dokunmasıyla bacaklar dizden bükülür. Kalça ile gövde öne alınarak vücut ağırlığı önce topuk sonrada topuk taban yuvarlanması ile ileriye doğru attırır.1

Üç adım atlama, sıçramalı koşu ( kangru koşusu ) türü atlamaların, sıçrama kuvveti ile tekniğin kombine edilmesidir.

Genellikle üç adım atlamada sakatlanma tehlikesi bu dalı uzun atlamanın aynısı gibi görenlerde daha çok rastlanır. Modern üç adım atlama tekniği, atlayıcılarda sağlam bacak kuvveti ile iyi bir kondisyon gerektirir.

Genel olarak bu dalda üç ayrı tip atlayıcı özelliği taşıyan üç adım atlayıcılara rastlanır. Bu özelliklere göre de üç adım atlamada değişik sıçrama ve atlama teknikleri ortaya çıkmıştır.
  Alıntı ile Cevapla