Tekil Mesaj gösterimi
Alt 09-02-2007, 08:36   #3
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Üç adım atlamanın temelleri


Üç adım atlamada amaç atletin ağırlık merkezini üç sıçrama fazında sıçrama, adım ve atlama adı altında üç sekme ile maksimum hızda ileri doğru hareket ettirmektir. Üç adım atlamada başarılan mesafe ve üç fazda yatay hızın dağılımın, yönüne ve her sıçramada uygulanan hızın miktarına bağlıdır. Maksimum başarı için şu noktalar akılda tutulmalıdır:

· Atlatılan mesafe büyük bölümü ile yatay hızın üç sıçrama fazında devam ettirilmesine bağlıdır.
· Bunun için momentum ve uygun yere basış ve yerden çıkış açısı uygun olarak üç safhaya dağıtılmalıdır.
· Kesinlikle bir sıçramaya tam ağırlık verilmez ve üç sıçrama sırasında bir orantı da yoktur. Bu ancak atlayıcının hızına, bacak kuvvetine, esnekliğine ve bu gibi diğer etkenlere bağlıdır.
· İlk başlayanlar için 10:7:10 daha usta atlayıcıların 7:6:7 oranı kullanması tavsiye edilir.(35 %sıçrama, 30% adım, 35% atlama)
· 7:6:7 oranı sıçrama için alçak eğrili bir yerden çıkış alçak bir adım ve biraz daha yüksekçe bir sıçrama ile elde edilir.
· Hızı korumak için, yerden çıkış ve yere iniş açıları yaklaşık her safhada eşit olmalıdır. Özellikle sıçrama ve adım almada.
· Alçak açılı yerden çıkışlar enine hızı korumaya yardımcı olur. Küçük açılı yere iniş ileri hareketi büyük ölçüde kolaylaştırır.
· Kurallara göre uygun atlama ilk sıçramada sıçrama ayağının üstüne düşmeli, ikinci sıçrama öbür ayağının üstüne ve son olarak da iki ayağın üstüne düşmeli.

Antrenman için ve tekniği iyi öğrenmek için üç adım atlama eğitimini dört kısımda ele almak yaralı olur.

Bunlar; koşu, sıçrama, adım, alamadır.

Koşu: koşucunun amacı; maksimum yatay hızı sıçrama gücünü kaybetmeden açısal harekete dönüştürülebilmektir.
  Alıntı ile Cevapla