Tekil Mesaj gösterimi
Alt 09-02-2007, 08:46   #9
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

TOPU OYUNDA İLERLETME

Topa sahip olan takım, topun o an bulunduğu yerden 10 yard ileri götürmek için 4 hücum hakkı(down) vardır. Bir hücum topun yerden kalkıp topa sahip olan oyuncunun yere düşürülmesi, isabetsiz pas atılması veya touchdown ile oyunun durmasına kadar geçen süredir. Eğer hücum takımı 4 yada daha az hakta topu 10 yard ilerletebilirse, bir dört hak daha kazanır. Ancak üç hakta 10 yardı geçemezlerse 4. hak için yapabilecekleri üç şey vardır.
  1. Punt: Hücum takımı kendi sahasının içindeyse (0-50 yard arasında ise) topa ayakla vurarak (degaj) rakip takıma teslim edebilir. Böylece rakip oyuncuyu engelleyerek topun rakip sahada kalması sağlanır.
  2. Field goal: Hücum takımı rakip saha içindeyse topa yine ayakla vurarak Y şeklindeki kale direkleri arasından geçirerek sayı kazanabilir.
  3. 4. hakkını kullanarak gerekli mesafeyi geçmeye çalışabilirler. Böylece ya hücum sayı yapana yada topu kaybedene kadar devam eder. Topu üç şekilde kaybedebilirler. Hücum 4 hakta 10 yardı geçemezse, "Turnover downs" olur ve top karşı takıma geçer. Bu durumda yerdeki topu iki takım oyuncuları da alıp ilerleyebilir. Buna "Fumble" denir. Pas olarak atılan topu yere değmeden yakalarsa interception olur. Topu kapan oyuncu düşürülene kadar ilerleyebilir
  Alıntı ile Cevapla