Konu: Basketbol
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 09-02-2007, 10:14   #9
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

MADDE 4
HAKEMLER, MASA GÖREVLİLERİ VE TEKNİK GÖZLEMCİLER
FIBA’nın ana organizasyonlarında maçların 3 hakemle yönetilmesi kural kitabına girdi. 3 hakemli mekaniğin uygulanması konusu, eskiden olduğu gibi ulusal federasyonlara bırakıldı. 3 hakemli sistemde, NCAA mekaniğinin uygulanması da kurala girdi. FIBA maçların 3 hakemle yönetilmesinin basketbolun yararına olduğunu düşünüyor ancak bu mekanik şimdilik FIBA’nın sadece büyük organizasyonlarında uygulanacak.

MADDE 5
HAKEMLER: GÖREVLERİ VE YETKİLERİ
Eski kuralda sadece oyunun sonunda sayının veya faulün geçerli olup olmadığı konusunda uygulanacak yöntem anlatılırken, yardımcısına, masa görevlilerine ve varsa teknik gözlemciye danışarak, son kararı başhakemin vereceği belirtiliyordu. Yeni kuralda sadece bu spesifik durumda değil, buna benzer bütün durumlar için aynı yöntem önerildi ve şu şekilde kurala girdi:
Başhakem; gereken her durumda veya hakemler arasında bir anlaşmazlık olduğunda son kararı verirken yardımcı hakeme, teknik gözlemciye ve/veya masa görevlilerine danışabilir.
Ancak, bu madde yardımcı hakemin verdiği kararın, başhakem tarafından değiştirilebileceği anlamını taşımıyor. Ancak bir uyuşmazlık olduğunda sorunun çözümlenmesi için, başhakemin neleri yapması gerektiğini anlatıyor. Örneğin 24 saniyenin dolmasıyla birlikte atılan şut sırasında sayının geçerli olup olmadığı soru işareti yarattı. Bu durumda arka hakem pozisyonundaki yardımcı hakem karar vermişse, o karar uygulanacaktır. Başhakem bu kararı bozma yetkisine sahip değildir. Ancak kararsızlık varsa, çözümü baş hakeme aittir. Başhakem bu sırada yardımcı hakeme, masa görevlilerine ve varsa teknik gözlemciye danışabilir.

MADDE 8.
HAKEMLER: SAKATLIK
Eski kuralda oyuncunun ve hakemin sakatlığı aynı madde içinde toplanmıştı. Yeni kurallarda ise hakemin ve oyuncunun sakatlığı ayrı maddelerde gösterildi. Hakemim sakatlığı ile ilgili olarak yeni bir uygulama yok. Böyle bir durumla karşılaşılırsa eskiden olduğu gibi maçı ya tek başına yönetecek ya da maçı yönetebilecek başka bir hakem varsa, teknik gözlemciye danışarak sakatlananın yerine geçecek hakemi belirleyecek.


  Alıntı ile Cevapla