Konu: Basketbol
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 09-02-2007, 10:14   #10
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

MADDE 9
SAYI GÖREVLİSİ VE YARDIMCI SAYI GÖREVLİSİ: GÖREVLERİ
Eski kuralların açıklamalar bölümünde beşinci faulünü dolduran oyuncunun, sayı görevlisi veya antrenörünün hatası ile oyunda kalması ya da oyuna girmesi karşısında neler yapılması gerektiği anlatılıyordu. FIBA bu ve buna benzer çok seyrek meydana gelen olayları kurak kitabından çıkardı ve 5. Maddede yer alan ‘Kurallarda belirgin şekilde yer almayan tüm konularda başhakem karar verme yetkisine sahiptir’ bölümüyle çözümlenmesine bıraktı. Böyle bir durumla karşılaşıldığında kuralların ruhuna bağlı olarak hata hakemler, masa görevlileri tarafından yapılmışsa oyuncunun ve takımının cezalandırılmaması, hata oyuncu veya antrenörü tarafından yapılmışsa takımın antrenörüne teknik faul verilmesi bir teamüldür. Tabii bu durumlarda, hata ile hatanın farkedildiği ana kadar olan herşey geçerli olacaktır.

Ayrıca yeni kurallara göre bir periyodda bir takım toplam 4 faulünü doldurduğunda, sayı hakemi ‘Toplam Takım Faul Göstergesi’ni ilgili takımın tarafına koyacak.

MADDE 10
SAAT GÖREVLİSİ: GÖREVLERİ
Eski kitaptaki 10 ve 17. Maddeler (Sayı Görevlisi: Görevleri ve Oyun Saatinin Kullanılması) aynı maddede toplandı. Ayrıca ‘Madde 19 – TOPUN KONUMU) maddesinde yer alan bir durum, Madde 10’da da vurgulandı: ‘Saat görevlisinin sesli işareti topu öldürür ve oyun saatinin durdurur. Bununla beraber, top sahadan yapılan bir şut veya serbest atıştan dolayı havadaysa, saat görevlisinin sesli işareti topu öldürmez.’


  Alıntı ile Cevapla