Tekil Mesaj gösterimi
Alt 14-02-2007, 16:32   #1
Meric
Yardımcı Admin
 
Meric - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Gazi Üniversitesi

NEDEN GAZİ?


Cumhuriyet’le Yaşıt Köklü Bir Üniversite
Cumhuriyet’le yaşıt köklü bir eğitim kurumu Gazi Üniversitesi. Bir ayağı 1924 yılında Ankara’da açılan Musiki Muallim Mektebi, diğer ayağı ise 1926 yılında Konya’da açılan Orta Muallim Mektebi’dir.
1927 yılında Ankara’ya taşınır ve Gazi Erkek İlk Muallim Mektebi için yapılan, günümüzde ise Gazi Üniversitesi Rektörlük binası olarak kullanılan binada Gazi Erkek İlk Muallim Mektebi ile birleşerek Orta Muallim Mektebi ve Gazi Terbiye Enstitüsü adını alırken, Musiki Muallim Mektebi de Enstitü’ye bir bölüm olarak eklenir. Daha sonraki yıllarda Okul, bünyesinde açılan pedagoji ve filoloji bölümleriyle kısa sürede öğretmen yetiştirmede ülkenin öncü ve önder bir eğitim kurumu olur.
Üniversitemiz Mimar Kemaleddin’inmükemmel projesi sonucunda ortaya çıkan o görkemli binada yaşama doğarken, ne denli önemli bir misyon üstlendiğinin de farkındadır. Doğarken Cumhuriyetin kollarına, onu da kollarında taşıyacaktır çağlar boyu, ilerlerken çağdaşlık yolunda.
Gazi adı başa getirilerek 1929 yılında "Gazi Orta Muallim Mektebi ve Terbiye Enstitüsü" adını alan Okul, 1976 yılında “Gazi Eğitim Enstitüsü” adıyla 1982 yılına dek yaşamına devam eder. 1982 yılı ise yeni bir dönüm noktası olur. Cumhuriyetle birlikte yaşama doğan o köklü kuruluş, 1982 yılında görkemli bir üniversite olarak doğar Ankara’ya ve Gazi Üniversitesi adıyla yalnızca başkentin değil, ülkenin en büyükleri arasındaki yerini alır.
Cumhuriyetin temel ilkeleri ve çağdaş anlayışla beslenen bu görkemli yapıt, Ankara Yüksek Teknik Öğretmen Okulu, Ankara Kız Teknik Yüksek Öğretmen Okulu, Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, Ankara Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi, Tıp Fakültesi, Basın Yayın Yüksekokulu gibi Türkiye’nin seçkin okullarını da bünyesine alarak öncü bir bilim ve eğitim merkezi niteliğine bürünerek sürdürür büyümeyi.
Gazi Üniversitesinde bugün 14 fakülte, 4 yüksekokul, 10 meslek yüksekokulu, 6 enstitü ve 37 araştırma merkezi bulunmaktadır. Yaklaşık 58.000 öğrenciye 3849 akademik personeli ile her seviyede yüksek öğrenim vermektedir. Eğitim dili ağırlıklı olarak Türkçe olmasına karşın, Tıp, İktisadi ve İdari Bilimler, Mühendislik- Mimarlık ve Eğitim fakültelerinde, zorunlu bir yıllık ingilizce hazırlık programları vardır ve derslerin üçte biri İngilizce’dir. Böylece üniversitemiz, 80 yıla ulaşan uzun ve köklü geçmişi, çağdaş ve laik bilim anlayışı, kültürel ve düşünsel boyuttaki nitelikleri ile deneyimin dinamizmle sentezlendiği bir kurum olma özelliğini sürdürmektedir.
__________________


http://img81.imageshack.us/img81/9771/topmain8dd3mg5.jpg
Meric Ofline   Alıntı ile Cevapla