Tekil Mesaj gösterimi
Alt 26-02-2007, 16:04   #2
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Enline Borsa


Bilindiği üzere borsada hisse senedi alım satımı yapmak isteyen yatırımcıların aracı kurumla imzaladıkları alım satıma aracılık sözleşmesini karşılıklı olarak imzalamaları zorunludur. Ana hatları ve sözleşmede bulunması gereken hükümler mevzuatta ana başlıklar halinde belirtilmiş olup bu zorunlu hükümler ve diğer istenilen hükümlerin de mevzuatlarda belirtilen hükümlere aykırı olmaması gerekmektedir.
İşte bu şekilde hazırlanmış bir sözleşme dahilinde yapılan hisse senedi alım satım işlemleri için verilecek emirlerin nitelikleri ve verilme şekilleri de sözleşmede mevzuat gereğince ayrıntılı olarak hüküm altına alınmaktadır. Alınmakta ama uygulamada en çok sorun da emirlerin verilip verilmediği,usulüne uygun olup olmadığından kaynaklanmaktadır.
Tüm yatırımcıların aracı kuruma ait seans salonlarına gidip de yazılı emir vermeleri olanaksız olduğundan telefon,faks vb. iletişim araçlarıyla da emir verilmesi olanağı vardı. Ancak bu emirlerin de daha sonra ispatlanabilir hale getirilmesi gerekmektedir.
Gelişen teknoloji ve iletişim olanakları nedeniyle hızla yayılan internet aracılığıyla hisse senedi alım satımı mümkün hale gelmiştir. Mevzuatta bu konuda yeni düzenleme yapılırken aracı kurumlar yine yasaların önünde bu hizmeti vermeye başlamıştır.
Borsamızın gelişmesine ve yatırımcı sayısının artmasına yardımcı olacak online borsa bu gün bir çok aracı kurum ve banka aracı kurumları tarafından yatırımcılara önemli bir hizmet olarak sunulmaktadır.
İnternet üzerinden işlem yapmak isteyen bir yatırımcının öncelikle aracı kurumla bir hisse senedi alım satımı çerçeve sözleşmesi ve buna bağlı olarak da internette işlem yapabilmek için bu konuda düzenlenmiş bir sözleşme imzalaması gerekmektedir.
İnternet aracılığıyla işlem yapılmasına olanak veren bu sözleşmede teknik ve hukuki bir çok hükme yer verilmekle birlikte sözleşmenin en önemli hükmü müşteriye bir "kullanıcı kodu" ve "şifre" verilmesidir. Yatırımcının internet üzerinden işlem yapmasına olanak sağlayan kullanıcı kodu ve şifrenin güvenliğinin sağlanmasından doğal olarak yatırımcı sorumludur. Bu nedenle yatırımcıların bu konuda gerekli özeni göstermeleri gerekmektedir.
Ancak yatırımcıdan veya aracı kurumdan kaynaklanan teknik hatalardan doğabilecek uyuşmazlıklar söz konusu olabilecektir. Burada temel sorun yine verilen emrin varlığı ve niteliği olup bunun yanında emrin aracı kuruma ulaşıp ulaşmadığı, ulaştı ise ne şekilde ve ne zaman ulaştığı gibi sorunların doğması kaçınılmazdır.
















  Alıntı ile Cevapla