Tekil Mesaj gösterimi
Alt 26-02-2007, 16:05   #7
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Aracı Kurum Birleşmeleri ve Doğabilecek Sorunlar




Yaklaşık 4 yıldır yoğun olarak süren şirket birleşmeleri,ülkemiz ekonomisinin bir gereksinimi olarak ortaya çıkmış olup ticari yaşamda faaliyet gösteren şirketler arasında önemli birleşmeleri bereberinde getirmiştir. Birleşme nedenleri ve gerekçeleri ekeonomistlerin konusu olmakla birlikte olumlu bir gelişme olarak değerlendirilmelidir.Bu konuda hızlı davranan ve zamanlamayı iyi yapan şirketlerin ne denli kazançlı olduğu da bilinmektedir.
Başlangıçta aynı şirketler grubuna dahil şirketlerin birleşmeleri ile başlayan gelişme zamanla değişik sermayedarlara ait şirketleirn birleşmeleri ile yeni bir boyut kazanmıştır.
Bütün bu anlamda birleşmeler,ülkemiz hukukunda şirketler hukukunu da içeren Türk Ticaret Kanunu'nun 451'inci maddesi vd.hükümleriyle Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 37,38 ve 39'uncu maddelerinde ayrıntılı olarak düzenlenmiştir.
İMKB bünyesinde yaşanan en yeni bileşme olayı Anadolu Endüstri Holding bünyesindeki bira şirketlerinin birleşmesi olmuştur.Gerek bu şirket sahiplerinin ve gerekse Kurul'un konuya yaklaşımları ile olumlu bir birleşme olayı başarıyla tamamlanarak borsamız yatırımcıların birleşme olayı nedeniyle her hangi bir mağduriyetine neden olunmaksızın işin gereğini yerine getirilmiştir.Her ne kadar yatırımcıların birleşme nedeniyle hisse sayılarında değişiklikler olmuşsa da birleşmeden kaynaklanan hisse oranlarının Kurul nezdinde de tespiti ile soruna yol açılmadan birleşme neticelenmiştir.
Türk Ticaret Kanunu'nun 451'inci maddesi doğrultusunda gerçekleştirilen birleşme ile devir alınan şirketin tüm aktif ve pasifi tasfiyesiz infisah suretiyle kül halinde devir alan şirkete intikal etmektedir.
Şirketler arsında yoğun olarak yaşanan bu birleşmelerin aracı kurumlar arasında da gerçekleştirilmesi yönündeki olumlu düşüncelerin sonrasında şirketler arasındaki birleşmelerin birleşmelerin son örneği Sermaye Piyasası Kurulu'nun en son haftalık bülteninde yayımlanarak işlerlik kazanmıştır.
Şirketler ve/veya aracı kurumlar arasındaki birleşmelerin olumlu ve/veya olumsuz değerlendirilmesi uzmanlık alanımla doğrudan bağlantılı olmamakla birlikte aracı kurumlar arasındaki birleşmeler karşısında aşağıdaki konuya değinmenin yatırımcılar açısından faydalı olacağını sanıyorum.
Devir alan,yani varlığını sürdürecek olan aracı kurum müşterisi yatırımcılarımızın birleşme işlemleri nedeniyle durumlarında bir değişiklik olmamakla birlikte devir olan yani tasfiyesiz infisah eden yatırımcıların durumlarında değişiklik olmaktadır.
Zira hesaplarının bulunduğu aracı kurum artık infisah etmiş olup artık müşteri hesapları devir alan şirkete intikal etmiş olduğundan yapılan intikal işlemleri nedeniyle haklarının zayi edilmemesine özen gösterilmelidir.
Bu nedenle öncelikle devir olan aracı kurumdaki hesaplarının gerçeği yansıtması,akabinde mutabık olunan bu hesapların devir alan aracı kuruma aynen intikal etmiş olması ve neticesinde ise devir alan aracı kurumdaki yeni hesaplarının önceki hesaplarıyla uyumlu olduğu,intikalin eksiksiz yapıldığı ve devir alan aracı kurum nezdinde de aynı haklara sahip olunduğuna emin olunması,bunun yanı sıra gerekli yazılı belgelerin alınması gerekmektedir.
Birleşme işlemine,birleşme işlemini gerçekleştiren aracı kurumun müşterisi dolayısıyla aracı kurumların alacaklısı veya borçlusu konumundaki yatrımcıların itiraz hakları yasal sürelerle sınırlandığından yatırımcıların haklarını kaybetmemeleri açısından konuya hassasiyet göstermeleri ve birleşme işlemi nedeniyle hesaplarıyla ilgili tereddütleri halinde derhal ve yazılı olarak yasal haklarını kullanmaları gerekmektedir.
Birleşmelerin aracı kurumlar arasında neler getireceğini zaman ortaya koyacak olup yatırımcılar açısından ise konunun zamana bırakılıp mağdur olunmamasını dilerim.
  Alıntı ile Cevapla