Tekil Mesaj gösterimi
Alt 26-02-2007, 16:05   #8
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Virman Sorunları


Birçok yatırımcımızın karşılaştığı bir çoğunun da karşılaşması muhtemel virman sorunlarına kısaca değinmek istiyorum.
Bilindiği üzere,hisse senedi alım satımı yapmak isteyen yatırımcıların aracı kurumlarla imzaladıkları hisse senedi alım satımına aracılık çerçeve sözleşmesi gereğince ilgili aracı kurum nezdinde yatırımcıya bir müşteri hesabı açılarak yaptığı işlemler bu hesaplarda kayda alınarak takip edilmektedir.
Müşteri hesabı olarak belirtilen bu hesapta yatırımcını hisse senedi alım satım ,para yatırma çekme,virman vb.gibi hisse senedi ve nakit para hareketleri kayıt altına alınmaktadır.
Müşteri-yatırımcı,kendine ait bu hesapta aracı kuruma karşı bir yükümlülüğü olmadığı sürece dilediği gibi tasaarruf hakkına sahiptir.
Bu nedenle de yatırımcı,kendi hesabındaki hisse senedi ve nakitleri dilediği gibi kullanma hakkının yanı sıra dilediği hesap veya hesaplara virman etme hakkına da sahiptir.
Yatırımcının doğal olarak yazılı ve zaman zaman da aracı kurumlarca önceden formatlanmış şekilde verdiği talimatlarla hesabında bulunan hisse senedi ve/veya nakit parası kendisine,üçüncü şahıslara veya banka vs.kuruluşlara ait hesaplara virmenlanmaktadır.
Yatırımcının verdiği virman talimatlarının yerine getirilmesiyle ilgili olarak genelde çerçeve sözleşmelerine hüküm konulmaktaysa da sözleşmede olmasa dahi uygulamada virman işlemleri gerçekleştirilmektedir.
Virman işlemlerinde de zaman zaman aksamalar,hatalar,yanlışlıklar, gecikmeler vb.sorunlar yaşanmakta dolayısıyla yatırımcılarımızın mağduriyetleri söz konusu olmaktadır.Örneğin :
Virman talimatı,
* Yerine getirilmemekte,
* Geç yerine getirilmekte,
* Eksik yerine getirilmekte,
* Hatalı yerine getirilmekte,
* Yanlış yere yapılmakta,
* Yanlış hesaba yapılmakta,
* Yanlış kişi veya kuruluşun hesabına yapılmakta,
vb.diğer sorunlara yol açmaktadır.

Sonucunda ise zarara uğrayan yatırımcı olmaktadır.Virman talimatını zamanında,şekline uygun ve ispatlanabilir şekilde veren yatırımcının mağduriyetini gidermesi mümkündür.
Yine önemsenmeyen bir konu olarak karşımızda duran bu sorunun, ziyaretçi katılımlarıyla somutlaşmasını beklerken takip eden yazılarda somut örneklerle konuyu açıklamak isterim.
(Bu arada bu konuda yatırımcılarımız adına önemli bir gelişmenin habercisi olan mevzuat taslağında çerçeve sözleşmelerine konulacak bir hükümle aracı kurumların yatırımcının PERİYODİK ödemelerini hesapta parası bulunması halinde yapmalarını düzenleyen bir hüküm göze çarpmaktadır.Her ne kadar aracı kurumların sundukları hizmetlerin yatırımcıya sağklanan olanaklarla genişletilmesi kendi yararlarına olacaksa da neticede kazanan yatırımcı olmaktadır.)
  Alıntı ile Cevapla