Tekil Mesaj gösterimi
Alt 26-02-2007, 16:11   #17
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

2.10.1 Farklı Fonların Karşılaştırılması


Amaca uygun fon tipi belirledikten sonra bu kategoride fonların performansını karşılaştırmakta fayda vardır.
Performans karşılaştırırken dikkat edilmesi gerekenler;
Fonun getirisine bakın.
Maliyetleri karşılaştırın; Maliyetler fon seçiminde önemlidir çünkü bunlar sizin gelirinizi düşürür. Mali tablolardan gelir tablosunda giderler kısmını bulun ve ona bakın. Gelirinizi etkileyecek giderler iki türlüdür.
Katılma belgesi satış komisyonu (bu katılma belgesi alınıp satıldığında ödenir). Bazı fonlar katılma belgesi alım satım için ücret almazlar alanların ise katılma belgesinin satış ve geri alınmasına ilişkin esasları fon iç tüzüğünde yer alır. Düzenlemelere göre likit fonlar dışında kalan fonlarda katılma belgesinin fona geri satılmak istendiğinde komisyon uygulanabilmektedir.
Fon yönetim ücretleri, aracılık komisyonu gibi devam etmekte olan harcamalar (fonda kaldınız sürece maruz kaldığınız giderlerdir).
Yatırım fonu katılma belgesine yatırım yapmayı planlayan tasarruf sahiplerinin aşağıda sayılan konularda yeterli bilgiye sahip olmaları gerekmektedir.
  • Fonun kurucusu ve bu kurucunun yönettiği fonların türü ve tipi,
  • Fonun en yakın tarihli portföy bileşimi,
  • Fonun portföyünü yöneten portföy yöneticisi,
  • Kurucunun geçmiş dönemde fon türlerine göre sağladığı verim ve bunun aynı türdeki diğer fonlara göre başarısı,
  • Fon katılma belgelerinin alınıp satılabileceği yerler ve işlem saatleri,
  • Katılma belgesini paraya çevirebilmek için önceden ihbar koşulunun aranıp aranmadığı.
Ülkemizde faaliyet gösteren yatırım fonlarının portföy yapıları incelendiğinde, fonların ağırlıklı olarak hazine bonosu başta olmak üzere kamu menkul değerlerine yatırım yaptıkları anlaşılmaktadır. Bunun nedenlerinden biri fon yöneticilerinin getirisi bilinmeyen ve değişkenlik gösteren hisse senedi yerine risksiz ve yüksek getirili kamu menkul kıymetlerine yönelmeleridir.
  Alıntı ile Cevapla