Tekil Mesaj gösterimi
Alt 26-02-2007, 16:13   #24
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

3.3 Portföy Yönetim Stratejileri

Formül planlar olarak da bilinen portföy yönetim stratejileri, piyasanın yükseldiği dönemlerde iyimser, düştüğü dönemlerde kötümser olan yatırımcıları hislerinden bağımsız menkul kıymet almaya ya da satmaya zorlayarak karar almayı mekanik hale getiren tekniklerdir. Bu stratejiler içinde en yaygın olanları şunlardır:
  • Maliyet Ortalama Stratejisi : Bu stratejide,yatırımcı yabancı hisse senetlerine belirlediği aralıklarla ve piyasanın durumuna bakmaksızın hep aynı miktarda yatırım yapar. Böylece yatırımcı fiyatlar düştüğünde daha çok, fiyatlar yükseldiğinde ise daha az sayıda hisse senedi almakta ve ortalama alış fiyatı daima ortalama piyasa fiyatının altında kalmaktadır.
  • Satın Al ve Elde Tut Stratejisi : Bu stratejide, portföyde alınacak olan menkul değerlerin vadeleri ile yatırımcının elde tutmayı planladığı süre arasında bir uyum olması istenir. Portföy oluşturulduktan sonra, elde tutma süresinin sonuna kadar portföyde herhangi bir değişiklik yapılmaz. Diğer bir ifadeyle, oluşturulan portföy piyasa koşullarına duyarsız bırakılır. Bu durum satın al ve elde tut stratejisini pasif bir portföy yönetim stratejisi haline getirir.
  • Sabit Oran Planı : Bu plan portföyün karma bir yapı göstermesi durumunda uygulanır. Sadece hisse senetlerinden yahut sadece tahvillerden oluşan bir portföy için bu plandan yararlanılamaz. Sabit oran planında, portföydeki hisse senetleri ile tahviller arasında tutar olarak belli bir oranın varlığı aranır. Bu oranın ne olacağı yatırımcının tercihine bırakılmıştır. Sabit oran planının en önemli sakıncası yatırımcıları portföyde yer alan hisse senetlerinin fiyatları arttığı zaman bazı hisse senetlerini satmaya; düştüğü zaman ise hisse senedi almaya mecbur bırakmasıdır.
  • Değişken Oran Planı : Değişken oran planında yatırımcı sabit oran planının aksine piyasadaki gelişmeleri dikkate alarak portföydeki hisse senetlerinin tahvillere olan oranı düşürür veya yükseltir.
  • Endeks İçerikli Fon Stratejisi : Bu stratejide, endeks kapsamındaki hisse senetlerine, endeks içindeki ağırlıkları korunarak yatırım yapılır. Endeks içerikli fon stratejisi uygulayanlar uzun dönemde piyasa getirisinin üzerinde getiri elde edilmesinin mümkün olmadığına ve endeksin piyasayı aynen yansıttığına inanırlar. Endeks kapsamında fazla sayıda hisse senedi olması durumunda endeksi kısmen temsil edeceği düşünülen hisse senetleri seçilerek bu strateji uygulanır.
  • Gelecekteki Yükümlülükleri Karşılama Stratejisi : Bu stratejide, yatırımcının belirli zamanlarda yerine getirmesi gereken yükümlülüğe eşit tutarda paranın elde edileceği bir portföy oluşturulması amaçlanır. Bu nedenle portföye, tahvil ve benzeri menkul değerler vadeleri göz önünde tutularak alınırlar.Bu strateji belli bir vadenin söz konusu olmadığı menkul değerler için uygun değildir. ( Jones,2000 )
  Alıntı ile Cevapla