Tekil Mesaj gösterimi
Alt 26-02-2007, 16:16   #1
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
İktisat ve Bilgisayar


1) BİLGİSAYAR NEDİR?

Önceden hazırlanmış programlar uyarınca aritmetik ve mantık işlemleri yapabilen otomatik makine.
Bilgileri alan, belleğe yerleştirerek işleyen ve sonuçları veren bilgisayarların olanakları çok çeşitlidir; sözgelimi yönetim ve bilimsel hesap alanlarının yanı sıra, otomatik sistemlerin kumanda ve denetiminde de kullanılırlar. Temel özellikleri çok sayıda bilgiyi belleklerinde tutmaları ve çok hızlı hesap yapabilmeleridir.


2) BİLGİSAYARLARIN UYGULAMA ALANLARI

Bilgisayarların uygulama alanları çok geniştir ve gelişmeleri bilişime sıkı sıkıya bağlıdır. Bilgisayar, kuşkusuz, kullanım kuralları eksiksiz belirlenmiş her uygulamaya elverişlidir: sözgelimi teknik ve bilimsel sorunların çözümü; stokların yönetimi; muhasebe; vb... Telekomünikasyon sistemleri ile bilişim sistemlerini birleştiren tekniklerin ortaya çıkmasıyla, bilgisayarların uygulama alanı büyük ölçüde genişlemiş, uydu kullanımı birbirinden çok uzakta yer alan bilgisayarlar arasında yoğun bilgi alışverişini kolaylaştırmıştır.Bilgisayarların kullanıldığı belli başlı uygulama alanları şunlardır:
a) Bilgisayar, uzay çalışmalarında çok önemli rol oynar. Taşıyıcı füzelerin, uzay araçlarının, özelliklede uzay mekiğinin fırlatılmasında v izlenmesinde (yörüngenin düzeltilmesi ve denetlenmesi) kullanılır. Mars üstünde viking uzay araçlarının uyguladığı işlemleri kumanda etme ve denetleme, bilgisayarlarla gerçekleştirilmiş en önemli uygulamalardan birini oluşturur.
b) Askeri uçakların silah mekanizmalarında da bilgisayarlardan yararlanılır.
c) Bazı fabrikaların, sözgelimi elektrik santrallerinin ve nükleer reaktörlerin yönetiminde bilgisayarların, vazgeçilmez bir aygıt olduğu anlaşılmıştır.
d) Tıp alanında bilgisayar, teşhiste, ameliyat sırasında hastayı gözetim altında tutmada, kalp krizini saptamada ya da kötücül urları bulmada kullanılır.
e) Yabancı dilden çeviri yapmada ve bazı programlı eğitimlerde de bilgisayarlardan yararlanılabilir.
Bileşenlerinin minyatürleşmesi,dolayısıyla da maliyetin sürekli düşmesi, günümüzde bilgisayarı olağan bir tüketim eşyası haline getirmiştir: sözgelimi, programlanabilen cep hesap makineleri; programlanmış satranç oyunları; otomobilin gösterge tablosu bilgisayarı; aile bütçesini yapma ve yıl boyunca giderleri denetim altında tutma olanağı veren ev bilgisayarı vb...
  Alıntı ile Cevapla