Tekil Mesaj gösterimi
Alt 26-02-2007, 16:17   #2
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

3) İKTİSAT, BİLGİSAYAR VE BİLGİSAYAR EĞİTİMİ

İktisat (=ekonomi) kıt kaynakların birbirinin seçeneği veya karşıtı alan ihtiyaçlar arasındaki dağılımından en üst düzeyde yararlanma çabasına yönelik toplumsal olayların değişmez kurallarını araştıran bir bilim dalıdır. Bir başka yönden kişilerin değer yargısıyla ortaya çıkan kıtlık olgusuna karşı verilen savaştaki konumunu belirler.
Günümüzde ekonomik faaliyetlerin şekillendirilmesinde grafiklendirilmesinde ve sonuçlarının ortaya koymasında bilgisayarlardan oldukça fazla yararlanmaktayız. Biz biliyoruz ki; bilgisayarların en önemli özelliği, verilen bilgileri hafızalamaları ve üstün hesap yetenekleridir. Bu açıdan bilgisayarlardan iktisat alanında çok yararlanılır.
Dünya globalleştikçe, nüfus arttıkça ve teknoloji ilerledikçe insan ihtiyaçlarının yapısı değişti. Üretim ve tüketim büyük oranda arttı. Dolayısıyla işletmeler genişledi ve insan beyni ve gücüyle bazı görevleri üstlenmek zorlaştı. Bu nedenle bilgisayarlara olan ihtiyaç arttı. Bugün küçük ölçekli bir işletmede bile hesaplara bilgisayarlar hakim.
İktisat alanına giren konularda örneğin ulusal gelir hesaplamalarında, bütçe hesaplamalarında, muhasebe ve stok kayıtlarının tutulmasında istatistiki verilerden yararlanmada tablo ile gösterilen verilerde (arz, talep, makro ekonomik denge ve piyasa grafikleri) bilgisayarların yardımı olmadan işin içinden çıkılamaz.
Tabi ki; bilgisayara hakim olmak için önce eğitimini almak gerekir. Bugün üniversitelerde hemen her fakültenin bilgisayar sınıfı ve zorunlu olarak koyduğu bilgisayar dersi vardır. Bu dersin gerekliği iş yaşamında bize sağlayacağı kolaylıkla doğru orantılıdır. Bugün uluslar arası ve ulusal yazışmalarda bilgisayarlar kullanılmaktadır. Personel, yönetim ve girdi çıktı kayıtlarını tutmanın şekillerini ve kayıtları tutarken ne tür programlardan yararlanmamız gerektiğini bilgisayar dersleri sayesinde öğreniyoruz. Artık bilgisayar bilmeyenlerin işe bile alınmadığı günümüzde, bu işin eğitimini almak şarttır; heleki iktisat gibi bilgisayarın fonksiyonlarından çok yararlanılan bir meslek dalındaysak, bu dersi layığıyla öğrenmek bir gerek değil bir zorunluluktur.
Bilgisayarların avantajlarından söz etmişken dezavantajlarına da deyinmemek olmaz. Bize büyük kolaylıklar sağlamasına rağmen bilgisayarlar, insanın sosyal güdüsünü öldürmektedir. Kişi, yalnız kendiyle ve bilgisayar aracılığı ile de başkalarıyla iletişim kurabilmektedir yani kişiye sosyalleşme imkanı vermemektedir.
Ayrıca geniş matematiksel işlem gücüne sahip olan bilgisayarlar, kullanıcıyı beyin tembelliğine itmektedir. Çünkü kişi kendi zihniyle herhangi bir işlem yapma gereği duymaz.



  Alıntı ile Cevapla