Konu: Borsa Nedir
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 26-02-2007, 16:34   #23
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Momentum = K(0) / K(x) x 100
K(0): Bugünün kapanış fiyatı
K(x): X gün önceki kapanış fiyatı
Momentumun yorumlanmasına gelince, örneğin 10 günlük bir momentum için aşağıdaki yorumlar yapılabilir:
· Eğer momentum yükseliyorsa bu fiyatların 10 gün öncesine göre daha fazla (hızla) yükseldiğini ya da 10 gün öncesine göre daha yavaş düştüğünü gösterir.
  • Eğer momentum, yatay olarak devam ediyorsa bu fiyatların 10 gün öncesine göre aynı oranda (hızda) yükseldiği ya da düştüğünü ifade eder.
  • Eğer, momentum düşüyorsa bu fiyatların 10 gün öncesine oranla daha az (yavaş) yükseldiğini ya da 10 gün öncesine göre daha hızla (fazla) düştüğünü ifade eder.
Yükselen momentum piyasanın yükselişine (bullish); alçalan momentum ise düşüşe (bearish) yorumlanır.
Müşteri emirlerinde geçerlilik süresi ne kadardır?
Yatırımcılar tarafından verilmiş olan emirler geçerlilik sürelerine göre üçe ayrılmaktadır.
  • Günlük Emir: Verilen emir sadece verildiği seans sürecince geçerliliği olan emir türüdür.
  • Kalanı İptal Et Emir: Bu emirler, mümkün olan miktar karşılandıktan sonra geçerliliğini yitirmektedir.
  • Tarihli Emir: Emir eğer ilk seansta verilmiş ise ikinci seansın sonuna kadar geçerliliğini devam ettirmekte, eğer ikinci seansta verilmiş ise de geçerliliği ikinci seansın sonunda bitmektedir.
Normal emir nedir?
1 lot ve katları şeklinde verilmiş olan emir çeşitine denmektedir. Normal emirler de dört farklı şekilde verilebilmektedir:
· Limit Fiyatlı Emir: Fiyat ve miktar bilgisinin bulunduğu emir türüdür. Emrin bir satış emri olması durumunda fiyat bilgisi yatırımcının satmaya razı olacağı en düşük fiyat seviyesini, alış emri olması durumunda ise yatırımcının almaya razı olacağı en yüksek fiyat seviyesini göstermektedir.
  • Kalanı İptal Et (KİE) Emir: Yatırımcının belirlemiş olduğu fiyat ve miktar gözönünde bulundurularak, o fiyat seviyesindeki alış veya satış tekliflerin (miktar bilgisi bir üst sınır olmak üzere) karşılandığı, kalan kısmın iptal edildiği emir türüdür.
  • Özel Limit Fiyatlı (OLFE) Emir: Bu emir türünde sadece fiyat bilgisi bulunur ve belli bir fiyat seviyesine kadar olan alış ve satış tekliflerin tamamı karşılanır.
  • Limit Değerli Emir: Özel fiyatlı emirlerin (OLFE’nin) TRL olarak sınırlandırılmış şeklidir. Bu emir türünde miktar bilgisi bulunmaz, OLFE’deki gibi belli bir fiyat seviyesine kadar olan teklifler TRL olarak konulan bir sınır tutara kadar karşılanır.
  Alıntı ile Cevapla