Konu: Borsa Nedir
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 26-02-2007, 16:34   #24
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Ortak ne demektir?
Şirketler belli bir faaliyette bulunmak üzere bazı şahısların bir araya gelip kurdukları, tüzel kişiliği olan ve ülke mevzuatlarına uymakla mükellef kuruluşlardır. Bu şirketleri kurmak için bir araya gelen kişilere "girişimci", tüzel kişilik oluştuktan ve girişimciler bu şirketin sermayelerine iştirak ettikten sonra "ortak" denir.
Ortaklar, sermayedeki paylarına göre küçük ortak veya büyük ortak olarak adlandırılırlar. Büyük ortakların genellikle şirkette %50’den fazla oy oranları vardır. Günümüzde halka açılmalar yaygınlaştıkça, şirketlerin çok fazla miktarda küçük ortakları oluşmaya başlamıştır.
İMKB’de hisse senedi sahipleri aynı zamanda sahip oldukları şirketlerin hisse senetlerinden doğan bir hak olarak, o şirketlerin birer ortağıdırlar.
Ortaklar kurumsal ortak (fonlar, holdingler, emeklilik fonları vb.) olabilecekleri gibi şahıslar da olabilirler.
Özel emir nedir?
Borsa tarafından konmuş olan sınırların üzerinde işlem yapılabilmesine olanak tanıyan emir türüdür. Özel emirler bölünmeden işlem görürler. Bu emirlerde bir alt miktar sınırı bulunmaktadır:

Özel limit fiyatlı (OLFE) emir nedir?
Bu emir türünde sadece fiyat bilgisi bulunur ve belli bir fiyat seviyesine kadar olan alış ve satış tekliflerin tamamı karşılanır.
Saklama hizmeti ne demektir?
Takasbank’ın yatırımcılara sağlamış olduğu ve yatırımcıların ellerindeki hisse senetlerini güvenli bir şekilde muhafaza edebilmelerine olanak sağlayan hizmetidir. Bu şekilde yatırımcılar sahip oldukları menkul kıymetler için güvenli bir saklama olanağına kavuşmuş olmaktadırlar
  Alıntı ile Cevapla