Konu: Borsa Nedir
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 26-02-2007, 16:35   #25
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Takas hizmeti ne demektir?
Yatırımcıların İMKB’de aldıkları hisse senetlerinin karşılığını (bedelini) yatırdıkları veya sattıkları hisse senetlerin bedelini tahsil edebildikleri Takasbank’ın sağlamış olduğu, sistemin aksamadan yürümesi ve güvenlik gerekçeleriyle verilmekte olan hizmettir.
Takasbank nedir?
İMKB’de işlem gören senetlerin muhafazası ile görevli olan İMKB Takas ve Saklama Bankası A.Ş., böylece işlemlerin düzgün olarak işlenmesi ve düzenli olarak tutulmasına faydalı olmaktadır. Kote olan senetlerin büyük bir kısmı burada muhafaza edildiği için ayrıca fiziki bir dolaşıma, hatta şirketlerin senet basmalarına gerek yoktur. Şöyle ki, İMKB’deki işlemler elektronik ortamda yapıldığından burada fiziki bir dolaşım olmamaktadır, bu durum da şirketleri gereksiz sayıda senet basılması külfetinden kurtarmaktadır.
Tarihli emir nedir?
Emir eğer ilk seansta verilmiş ise ikinci seansın sonuna kadar geçerliliğini devam ettirmekte, eğer ikinci seansta verilmiş ise de geçerliliği ikinci seansın sonunda bitmektedir.
Yatırımcı kimdir?
Şahıslar gelirlerinin harcamalar kısmından arta kalanlarını, ileriki bir tarihte kullanmak üzere saklamak ve gelir getiren bir enstrümanda değerlendirmek isteyeceklerdir. Yatırım aracı olarak tanımladığımız, ilerde bize artı olarak bir gelir getirme fırsatı sunan enstrümanlara yatırım yapan kişilere yatırımcı denir. İMKB’de hisse senedi sahipleri (stockholder, shareholder) birer yatırımcıdırlar. Çünkü ilerde belli bir gelir elde etme umuduyla yatırım yapan şahıslardır.
  Alıntı ile Cevapla