Tekil Mesaj gösterimi
Alt 28-02-2007, 10:26   #1
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
KDV'nin Ekoomik ve Mali Etkileri

Katma Değer Vergisinin ekonomik ve mali etkileri


Ekonomik etkileri


Yatırımların teşvik edilmesi: Sanayileşmenin ön şartlarından birisi yatırımların vergi yoluyla teşvik edilmesidir.
Katma değer vergisinde yatırım mallarının maliyetine giren ve alış sırasında ödenmiş vergi üretilen malların satış bedelleri üzerinden tahsis edilen vergiden indirim mekanizması vasıtasıyla indirilebilecektir. Bu durum kapital yoğun endüstrilerin gelişmesinde yararlı olacaktır. yatırımlar ve genel giderler dolayısıyla ödenen vergilerin geri alınabilmesi, sanayicilerin ellerinde fonların birikimine yol açacak ve sanayiciler yatırım ve işletme sermayesi olarak önemli kaynaklara kavuşacaklardır. Bunun sonucu olarak yatırımların ve sanayileşmenin hızlandırılmasına imkan verilmiş olacaktır.

Sanayi açısından: Sanayi üzerindeki vergi yükü büyük önem taşımaktadır. KDV’de vergi yükü çeşitli sektörler ve kademler arasında dağılmaktadır. KDV’de oranlar diğer vergilere göre daha düşüktür (mesela istihsal vergisi). Vergi, iş koluna yarattığı katma değere göre dağıtılacağından, üretim sektörü eskisine oranla daha düşük bir vergi yükü ile karşılaşacak ve bu durum üretim sektörünün gelişmesinde büyük katkı sağlayacaktır. Sanayiciler, vergi yükünün azalması sonucunda, serbest kalan sermayelerini yatırıma ayırabileceklerdir. Diğer taraftan, vergiye tabi maddeler kullanarak üretim yapan sanayiciler de bu durumdan yararlanarak sermayelerini yüksek oranda vergili maddelere bağlamış olmamaktadırlar.

İhracat açısından: Katma Değer Vergisi uygulamalarında ihracattan vergi alınmamaktadır. Ayrıca ihracatçının alışları sırasında ödediği KDV’si de kendisine iade edileceğinden, ihraç malları üzerindeki vergi yükü tamamen kaldırılmış olmaktadır. Böylece ihraç malları; vergi yükünün tümden kaldırılmasının sağlayacağı imkanlar oranında ve KDV uygulaması ile kendiliğinden işleyen bir vergi mekanizması içerisinde, uluslararası ticarette daha çok rekabet gücüne kavuşmuş olacaktır.

Enflasyon açısından: Katma Değer Vergisinin tüketim harcamaları üzerindeki frenleyici etkisi enflasyonist baskıyı hafifletmektedir. Ayrıca fiyat artışlarını büyük ölçüde dizginleyebilmektedir.

Fiyatlar açısından: KDV’nin oranlarında ayarlama yapılabildiğinden ve vergi indirimi de mümkün bulunduğundan dolayı, KDV’si düşük olan birçok malda fiyat düşüşleri olabilmektedir.
  Alıntı ile Cevapla