Tekil Mesaj gösterimi
Alt 28-02-2007, 10:46   #32
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Türkiye’de sosyal güvenlik
Sosyal güvenlik sendikacılık, toplu pazarlık ve sanayileşme ile paralel gelişme gösterir.

Osmanlıda sosyal güvenlik kurumunaè karşılık gelen meslek kuruluşları loncalardır. Loncalar meslek örgütlerinde yardımlaşma ve hayır örgütleri olarak bilinir. Loncalar kendi içlerinde sosyal güvenliğe yakın bir sistem getirmişlerdir. 1865 yılında dilaver paşa nizamnamesi ile çalışma koşuları düzenlenmiş ancak sosyal güvenlik mevzuata tam olarak girmemiştir.



Cumhuriyet döneminde 1930è yılında yasa çıkmıştır. Bu yasa işçi sağılığını korumak ve tedavi sağlamakta önemli bir adımdır. Bugünkü sosyal güvenliğin temelini 1936 yılında çıkan iş kanunu oluşturur. Sosyal sigorta ile ilgili olarak ilk genel ilkeleri sağlar. Sosyal sigortaların kurulmasını hükümetlere görev olarak veren bir kanundur. İsçi sigortası, sosyal sigorta ve sosyal güvenlik sıralamasında ilerleme oldukça kapsam genişlemektedir.

1945 yılında çalışma bakanlığının kurulmasıyla kurumsallaşma başlamıştır.

61 anayasası ile sosyal sigorta anayasal hak haline gelmiş, kurumsal nitelik kazanmıştır. Sosyal sigortalar ve bağ kur kurulmuştur.

80 sonrasında yaygınlaşma vardır. Emekli sandığı, SSK ve bağ kur mevcuttur.



4447 sayılı sosyal güvenlik kanunu 2000 yılında yürürlüğe girmiştir. %2 işçi, %2 devlet ve %3 işveren finansmana katkıda bulunmaktadır. Meslek edinmeyi sağlamakta kurumun görevidir. Tüfe göre artış sağlanması esasa bağlanmaktadır.
  Alıntı ile Cevapla