Tekil Mesaj gösterimi
Alt 28-02-2007, 22:33   #6
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Enflasyon Oluşumunun Piyasalarda Nelere Neden Olduğu

Yönetenler, enflasyon ile mücadele etmek ve başarıya ulaşmak istiyorlar ise, enflasyonun ülkedeki sebeplerini, mal arzında ve piyasalarda meydana gelen değişmeleri tespit etmek zorundadırlar. Global ekonomide yönetenlerin ülkedeki arz ve talep dengesini çok iyi kurmaları ve talep fazlası üretimin dünya pazarlarında satılması için Pazar araştırmalarını eksiksiz yapmaları gerekir.

Enflasyon süreklilik arzederek, yüksek seviyelerde devam ettiği sürece, toprak, apartman mal ve döviz üzerinde spekülasyonlar artar. İşte bu spekülasyon ve beklentiler ENFLASYONUN ATEŞİNİ DAHA DA KÖRÜKLEYECEKTİR. Burada spekülasyonun anlamı, beklenilen fiyat değişimlerine göre malların alınıp satılmaya başlanmasıdır. Üretim maliyetleri de gelecekte oluşacak enflasyonun fiyatlara yansıtılması ile oluşturulur.Aynı zamanda fiyatı değişmeyen veya düşük mallarda fiyatların kısa zamanda yükseleceği düşüncesi ile süratle piyasadan çekilir. Fiyatı artan malların piyasa arzları da doğal olarak artar. Bu dönemde arz ve talep arasındaki olumsuzluk ( açıklık) talepteki artış nedeni ile daha da açılacaktır. Fiyatların sürekli artması nedeniyle yapılan spekülasyonlar hen talep artışını hem de fiyatlar artışlarını körükleyecektir.
Süreklilik arttıkça kişiler tasarruflarını bina, arsa gibi gayrimenkul ile , oluşacağı tahmin edilen enflasyondan daha fazla getiri sağlayabilecek enstrümanlara yönlendirecektir. Ülkemizde yaşanan banker olayları ve batık banka olayları buna örnek teşkil eder. Ancak burada devletin bu riskleri üstlenmesi yapılan en büyük hatalardan biridir. Bunlar bütçe açıklarının artmasına ve enflasyonun kuvvetlenmesine neden olmuştur ve olmaktadır.
Enflasyon, iş adamlarını üretim yapmaktan alıkoyacak ve bozulmuş olan arz ve talep dengesi daha da bozulacaktır. Üretici kesim yatırım yapmak yerine likit kalacak, alıp –satma işi ile uğraşmaya yönelecektir. Zira gelecekte fiyatların ne olacağı bilinmediği için, ileride ne olabileceğini doğru tahmin edebilenler için inanılmaz kar imkanları yaratacaktır.
Yatırımların azalması, fiyat artışları nedeni ile talepte meydana gelen daralma sonucu, personel maliyetleri ( birim başına isabet eden sabit ve değişken işçilik maliyetleri) yükselecektir. Malın satılabilmesi için sabit ve değişken maliyetler içersinde çok ağırlıklı yer işgal eden personel giderlerinin azaltılması gerekecektir. Bu da işsizliğin artmasına neden olur. Şayet ekonomi, tam istihdam konumunda değil ise talep karşılanması için üretim arttırılarak birim maliyet düşürülebilir. Şayet toplam kapasite talep miktarının üzerinde oluşacak ise bu durumda stok maliyetleri artacaktır ki bu da üreticiler tarafından kabul edilmeyecek bir durum meydana getirecektir.
Akılcılıktan uzaklaştıkça tahmin imkanı vermeyecek hale gelen enflasyon, enflasyon davranışlarını da, enflasyon tahminlerini de yapılamaz hale getirecektir. İktisadi hayat devam etmesine rağmen daralmakta ve yatırımlar da durmakta veya durma noktasına gelmektedir. Ülkenin müteşebbis ( girişimci ) gücü enflasyon nedeni ile zayıflamaktadır. Ülke içersinde ve dışında spekülatif amaçlı hareketlerin görülmeye başlanacaktır. Ya da bu tarzda hareketler süratle gelişecektir.
Genel olarak devletin, dış borç ödemeleri yapabilmek için döviz alım ve satımını kontrol altına almaya çalıştı gözlemlenir. Bu faaliyetler spekülatif hareketler için çok değişik olanaklar sağlar. Zira dövize olan talep, döviz girdilerinin üzerinde seyretmektedir. Devlet bu durumda, döviz ve kur mekanizmasını kullanarak dövize olan talebi kısarak kısarak dengeyi sağlayacaktır.
  Alıntı ile Cevapla