Tekil Mesaj gösterimi
Alt 01-03-2007, 06:06   #11
xarizma
 
xarizma - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Kışın doğal ilacı: Şalgam

Adana’nın sembolleşen ürünlerinden şalgam suyuna, kış aylarında gribe iyi geldiği ve sindirimi rahatlattığı gerekçesiyle talep artıyor.

Hammaddesi, vitamin deposu olarak bilinen havuç olan şalgam, kışın damak zevkinin yanında sağlık sorunları da düşünülerek daha fazla miktarda tüketiliyor. Zinde tuttuğu için kışın daha çok talep gören şalgam suyunda şeker ve kolesterol yapıcı maddeler bulunmaması da herkesin rahatlıkla içebilmesine olanak sağlıyor.

Çukurova Devlet Hastanesi KBB uzmanı Dr. Rıza Mete, şalgamın grip hastalığına iyi geldiğini kanıtlayan bilimsel bir araştırma bulunmadığını, ancak bu içeceğin hammaddesi arasında C vitamini yönünden zengin olan havuç bulunduğunu belirterek, “Havucun yanı sıratuz da vücutta su tutumunu sağlar. Bunun da gribe iyi geldiği düşünülebilir” dedi.

Kentte 1930 yılından beri şalgam suyu üreten bir firmanın sahibi Ayhan Göde de Türkiye’nin dört bir tarafından sipariş aldıklarını, özellikle havaların soğumasıyla birlikte işlerinin yoğunlaştığını kaydetti. Göde, Çukurova’ya özgü yöresel bir içecek olan şalgam suyunu talepedenlerin gribin dışında, sindirim sistemini rahatlattığı, enerji verdiği hatta böbrek taşını düşürdüğü gerekçesiyle içeceğe yöneldiklerini belirtti. Göde, yurtdışına da ünlenen şalgama yerel yönetimlerin yeteri kadar destek göstermediğini, kaliteli ve ekonomik üretimin desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Kentin eski şalgam suyu üreticilerinden Emin Aydın da kış aylarında her gün 2-3 bardak şalgam tüketiminin vücut sistemini dengelediği ve yararlı olduğuna inanıldığını, bilimsel olarak kanıtlanmasa da tüketicinin yararlı bir içecek olan şalgamın farkında olduğunu kaydetti. Aydın, kış aylarında şalgam tüketimindeki artışın arkasında ise özellikle şifa arayışının yattığını vurguladı.

NASIL YAPILIYOR?

Şalgam suyu, mor havucun özü alınarak yapılıyor. Önce, bulgur unu mayalanıp bir hafta bekletiliyor, iyice ekşidikten sonra sulandırılıp,dut ağacından yapılan özel tahta fıçılara bırakılıyor. Ardından, mor havuç iyice temizlenip kaynatıldıktan sonra bu fıçılara konuluyor, üzerine de şalgam turpu yerleştiriliyor. Tahta fıçılarda bir hafta daha bekletilen bu karışıma tuz ilave ediliyor.

Fıçı içinde şarap gibi olgunlaştırılan şalgam, bekleme süresi sonunda süzülerek içime hazır hale getiriliyor. Şalgam suyunu acılı olarak içmek isteyenlerin bardağına ise bir miktar süs biberinden elde edilen acı sos ilave ediliyor.
xarizma Ofline   Alıntı ile Cevapla