Tekil Mesaj gösterimi
Alt 01-03-2007, 11:58   #24
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Ücret düzeyini belirleyen etmenler
  • İşgücü arz ve talebi

İşletmenin ödeyebileceği ücret miktarında çalışan arz ve talep etmesidir.
  • Piyasa ücret düzeyi

İşletmeler piyasa koşullarına göre geçerli olan ücret düzeylerini göz önünde bulundurmak zorundadırlar. Piyasa ücret düzeyinin saptanması için en geçerli yol piyasa ücret araştırmalarına girmektir. Piyasa ücret araştırmaları, kilit ya da standart işleme ödenen ücret düzeyinin saptanmasın yöneliktir. Karşılaştırılan kilit işlerin aynı nitelikleri taşımasına dikkat edilmelidir. Ayrıca karşılaştırmaların ücret açısından değil, aynı zamanda verilen primler ve sosyal yardımlar açısından da yapılmasında yarar vardır.
  • Yasaların etkisi

Devlet getirdiği çeşitli kanunlarla çalışanların haklarını koruma altına alır. İşletmelerin ödemek zorunda oldukları ücret düzeyini saptayan ve bu düzeyden aşağıya inilmesini engelleyen yasalar vardır. Böylece çalışanların korunması ve yaraşır düzeyde ücret almaları sağlanır. Devlet bir yandan fiyat artışlarını denetler, ekonomik gücü zayıf olanlardan en az geçim indirimi adıyla gelirlerinin belirli kısmını vergi dışı bırakmakta öte yandan ücret seviyesini belirleyerek işletmelerin bu düzeyden daha aşağı ücret ödemelerini yasaklar. Ülkemizde en az ücret yasalara göre çalışanın bir çalışma günü karşılığı ödenen ve asgari ihtiyaçlarını karşılamaya yetecek düzeydeki ücrettir. Buna da asgari ücret denir.
  • İş değerlemesinin etkisi

İş değerlemesi sistemi, işi zorluk, kolaylık veya risk değerlerine göre sıralar. Ücret yapısı da bundan sonra devreye girer ve kurulur. İşin doğası ve özellikleri değerlendirilir ve daha değerli ise daha fazla ücret verilir.
  • Performans değerlemenin etkisi

Performans değerlemenin amacı ücretlemedir. Objektif ölçütlere dayanarak yapılan bir değerleme, çalışanların belirli dönemde gösterdikleri başarı ve hedeflerine ulaşma derecesine göre ödüllendirmeyi amaçlayan bir yöntemdir. Bu yöntemde direkt olarak ücret-performans ilişkisinin kurulması, çalışan açısından ücret artışı çok çalışmanın sonucudur. Bu nedenle objektif olarak yapılmalıdır. Uygulama hatası, yanlış ücret sisteminin kurulmasına yol açar.
  • Toplu sözleşmelerin etkisi

Toplu pazarlık, işveren ve işçi sendikalarının bir araya gelerek çalışma koşulları ve ücret konusunda yapılan görüşmelerdir. Ekonomik amaçların ya da çıkarların pazarlık yoluyla bir temele ve anlaşmaya dayandırılması sağlanır. Sosyal ve insancıl ilişkilere, yönetim ve disiplin işlerine toplu sözleşme yoluyla çözüm aranmasına çoğu kez ikinci planda yer verilir.
  • İşletmenin ekonomik gücü

İşletmeler ekonomik çalışmak zorunda oldukları için giderlerini olanaklar ölçüsünde sınırlı tutmak isterler. Ücrette bir gider olduğundan ücret düzeyini sınırlama eğilimi ile sendikaların ücretlerini yükseltme isteğinde farklılıklar bulunur. İş görenlere ödenen ücret düzeylerinin saptanmasında işletmenin ekonomik durumu, ödeme gücü ve sınırı göz önünde bulundurulmalı, iş görenin daha verimli çalışmasına çaba harcanmalıdır. İş gücü verimliliği arttığı ölçüde ücret düzeylerinin yükseltilmesi daha da kolaylaşacaktır.
  Alıntı ile Cevapla