Tekil Mesaj gösterimi
Alt 01-03-2007, 12:00   #31
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

SONUÇ

İşletmeler devamlılıklarını sürdürebilmek için emeğe ihtiyaç duyarlar. Bunun karşılığında da çalışanlara ücret ödenir. Ücret seviyesi kişinin yaptığı işe bağlıdır. Bu yüzden firmalar çalışanlarına ne kadar para ödeyeceklerine, hangi işin ne kadar önemli olduğunu belirlemek için bazı yöntemler kullanırlar. Bunların başında da iş değerlemesi gelir. İş değerlemesi, bir iş yerinde mevcut işler arasındaki değer farklılıklarını ortaya çıkaran bir yöntemdir. Böylece işlerin göreceli değeri belirlenerek işlerin önem sırası ve ücret yapısının kuralları oluşturulur. Ancak iş değerlemesi yapılmadan önce işler hakkında yeterli seviyede bilgiye sahip olmak gerekmektedir. İşler hakkındaki bilgiler iş analizi sonucunda elde edilen verilerin düzenli şekilde toplanması ile oluşturulan iş tanımlarından elde edilir. İşler hakkındaki gerekli bilgi toplandıktan sonra bazı yöntemlere göre işlerin değerleri belirlenmektedir. Bu değerleme sonuçlarına göre hangi işin ne kadar değerli olduğu ve ücret sistemlerinin yapısı oluşturulur.
Dikkat edilmesi gereken bir konuda iş değerlemesinin ücret sistemlerinin oluşturulmasına yardımcı bir süreç olduğudur. Ücret, çalışanın emeğine karşılık ödenen bedel olduğundan, ücret seviyesinin belirlenmesinde asgari ücret seviyesi, piyasada ki arz talep değişimi, firmanın gücü ve buna bağlı olarak ücret politikası, çalışanın niteliği etki etmektedir. Ayrıca çalışanın verimliliğini ve doyumunu arttırmak amacı ile teşvik edici, performansa dayalı ücretlendirme yöntemleri kullanılmaktadır.
Ücret, çalışanın yaşam şartlarını ve firmanın maliyetlerini oluşturduğundan dikkat edilmelidir. Önemli olan işveren-işçi dengesinin sağlanması ve karşılıklı çıkarların ortak bir noktada kesişmesidir. İş gören emeğinin karşılığı olarak hak ettiği ücreti alabilmeli, işveren ise adil bir ücret sistemi ile çalışanların tatminini, verimliliğini ve işletmenin karlılığını sağlayabilmelidir.

  Alıntı ile Cevapla