Tekil Mesaj gösterimi
Alt 01-03-2007, 12:10   #2
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Mamül Tasarımı
Mamül tasraımı tüketici araştırmasından sonra tüketicilerin ne tür fiziksel ve kimyasal ve işlevsel özellikte isteklerini belirleme ve bunları işletme ve amaçlarıyla entegre etme faaliyetleri olarak belirlenir. Fiziksel, kimyasal ve işlevsel özelliklerden kastedilen mamülün boyut, hacim, şekil, renk, temel fiyat kullanım yeri vb. yerlerdir. Mamül tasarımı işletmelerin amaçları , pazarlama stratejileri, mamülün dayanıklılığı, ekonomik etmenler ve üretim alanları etkiler.
Kapasite Planlaması
Kapasiteyi genel olarak bir işletmenin elindeki üretim faktörlerini en iyi şekilde kullanarak yapabileceği üretim miktarı olarak tanımlarız. Kapasite daha çok makineler için kullanılan bir kavramdır.
Kapasite Türleri
a) Mümkün olmayan kapasite: İşletmenin teknik projesi ve hesaplamaya dayanır.
b) Mümkün kapasite: İşletmenin bütün yıl hiç durmadan bakım ve onarım olmadan tam yetişmiş işçilerle üretim yapması mümkün değildir.
c) Fiili kapasite: Piyasa koşullarının yani dış etmenlerin etkisi altında varılan üretim gücüdür.
d) Optimum kapasite: Maliyetin en düşük olduğu haldeki üretim gücüdür.
e) Zorlanmış kapasite: Önceden düşünülen ve planlanan bir müşteri talebinin karşılanması veya önceki bir üretim faaliyeti duraksamasının oluşturduğu boşluğu gidermek gibi amaçlarla normal çalışma düzeninin üstüne, zaman ve güç zorlamalarıyla çıkılması halinde oluşan kapasitedir.
f) Aylak Kapasite (Atıl kapasite): Belirli mal ve hizmet üretim miktarı herhangi bir nedenle normal kapasitenin altına düşer. Kullanılması mümkün olduğu halde kullanılmayan bir kapasite olur. İşte bu aylak kapasitedir.
Fiili Üretim
Ayrıca birde kapasite kullanım oranı vardır . bu da şu şekilde formül edilir. ¾¾¾¾¾¾¾
Planlanan Üretim
Kapasite Seçiminde Dikkat Edilen Konular
Pazar araştırmaları yapılmalı, her ünitenin ve bütün tesislerin günde kaç saat ve yılda kaç gün çalışacağı tesbit edilmeli. Endüstri dalında yurtiçi talep belirlenmeli, ithalatı ikame etme yada ihracatta bulunabilme olanakları dikkate alınmalı. Optimum işletme büyüklüğü standartları belirlenmeli. Kuruluş yeri olarak seçilen bölge miktarı düzenlenmeli, satın alınılması düşünülen proje için sağlanabilecek finansman olanakları bulunmalı.
Talep Tahmini
Gelecekte üretilecek mal ve hizmetlerin miktarı belirlenir. Tahmin geçmişteki verilerden yararlanarak geleceğe yönelik kestirimlerde bulunma faaliyeti olarak açıklanır. Talep tahmini iki grupta incelenir. Sezgisel ve istatistiksel olarak ele alınır.
Sezgisel talep tahminlerinde yöneticilerin, çalışanların deneyimlerinden yararlanılır yada anketlerinden yararlanılır; İstatistiksel talep tahminlerinde ise şu yöntemlerle uygulanır:
a) hareketli ortalama yöntemi
b) üstsel düzeltme yöntemi
c) en küçük kareler yöntemi
  Alıntı ile Cevapla