Tekil Mesaj gösterimi
Alt 01-03-2007, 12:10   #3
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Fabrika Düzenleme
Fabrika yerinin içerisi donatılırken hareket miktarını zaman artırımı bakımından minumuma indirmek gerekir. Ayrıca bu düzenlemeyi hatasız sürer. Fabrika yerleştirme süreci mamül ve mamül büyüklüğüne göre olmak üzere başta üç grupta yürütülür.
Hammadde Akımı
Hammaddelerin ve yardımcı malzemelerin nihai mamül aşamasına girinceye çeşitli süreçlerden geçtiği bir gerçektir. Bu süreçlerden geçerken taşımadan dolayı görünür yada görünmez maliyetler söz konusu olur.
Süreçleme
Üretilecek mamülleri hammadde durumundan maül durumuna dönüşünceye kadar iletme içinde izlediği yolun ve uygulama işlemlerinin belirlenmesi gerekir. Bu işleme kısaca yol belirleme denilir.
Bakım Onarım
Üretim yöntemlerinde , üretim sürecinde teknoloji kullanım yoğunluğunun yüksekliği bakım onarım konusunu önemli kılar. Özellikle makinalarının bakımlarının yapılması gerekir. Bu gibi olumsuzluklarla karşılaşmamak için bakım onarım planlarının yapılması gerekir.
Teknolojik Planlama
İşletmelerin üretim yönetimi çerçevesinde yapacakları planlama türüdür. İki grupta incelenir. A) Üretim teknolojisi, B) Üretim teknolojisi (bilgi teknolojisi)
Üretim teknolojisi , makinalar, donanımlar ve parçalardan oluşur.
Bilgi teknolojisi patent , know-how, marka ve franchising oluşur.
Stok Kontrolü
İletmelerde talebi karşılamak için uygun stok miktarının bulunması kadar fazla stok miktarının bulunmaması da önemlidir. Zira fazla stok fonların bağlı kalmasına neden olur.
Stoklara ilişkin maliyetler:
a) stok bulundurmama maliyeti
b) satın alma maliyeti
c) stok kontrolü maliyeti
Üretim ve Kalite Kontrolü
Üretim ve kalite kontrolünde standartlar belirlenir. Sonuçlar belirlenir. Karşılaştırma yapılır. Sapmaların belirlenmesine engel olunur. Olumsuz sapmalarda standartlara yansıtılır ve yeniden uygulama yapılır. Bu yöntemi şöyle gerçekleştiririz:
a) önleyici kontrol: Problem çıkmaması amacıyla yapılır.
b) Sonuç kontrolü: Planlanan hedeflere ulaşıp ulaşmadığını araştırır.
c) Süreç: Problem çıktığı anda düzelten birimdir.
d) Bütçe denetimi: İşletmenin bütçelerini denetler, uygular ve kontrol altına alır.
  Alıntı ile Cevapla