Tekil Mesaj gösterimi
Alt 01-03-2007, 13:32   #2
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Mali etkileri


Vergi kaçakçılığına iki yönden etkili olmaktadır.

1-Matrahın bölünmesi: KDV’de matrah üretim ve dağıtım süreçlerinde çeşitli işletmeler arasında bölünmekte ve her işletme yalnızca kendi kattığı değerin vergisini satış bedeli içinde müşteriden tahsis ederek vergi dairesine ödemektedir. Bu yüzden her aracı müessese verginin yükünü daha az hissetmekte ve kaçakçılık eğilimi azalmaktadır.

2-Otokontrol imkanı: Alıcılar, girdileri için ödedikleri KDV’nin ancak alış belgelerinde yer almak kaydıyla, satışları üzerinden hesaplanan vergiden düşebilmektedirler. Bu nedenle, alıcılar vergi indirimi hakkından yararlanabilmek amacıyla satıcıları kontrol etmekte ve ödemiş oldukları vergilerin aldıkları malların faturalarında yer almasını istemektedirler.

Vergi hasılatına etkisi: KDV uygulamasında, yaratılan katma değerlerdeki artışlar oranında artma olduğunda vergi hasılatı artacaktır. Böylece KDV hasılatı esneklik kazanacaktır.

Vergi adaletine etkisi: KDV prensip itibariyle malların katma değerlerini kapsamakta, katma değeri yüksek olan mallardan fazla vergi, katma değeri az mallardan daha az vergi alınmaktadır. Böylece herkes satın alma gücüne vergilendirilmekte ve bu nedenle gider vergileri arasında KDV daha adil bir vergi olarak ortaya çıkmaktadır.

Diğer ülkelerin vergi sistemleri ile ahenkleştirme: Vergilerin ahenkleştirilmesi amacıyla, ülkeler daha ziyade vergi anlaşmalarına ağırlık vererek, bu alanlardaki sorunlarını giderme yolunu tercih etmektedirler. Dünya üzerinde yaygın bir uygulaması bulunan ve birçok ülkenin geçiş için hazırlık çalışmalarını yürüttüğü KDV sistemi, ülkemiz açısından uluslararası ekonomik ve ticari ilişkilerimize olumlu katkısı olacak bir sistemdir.
  Alıntı ile Cevapla