Tekil Mesaj gösterimi
Alt 02-03-2007, 16:15   #5
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

KLASIKLERDE ÜRETIM FONSIYONU VE RANT TEORISI


Klasikler üretim fonksiyonuna, emek, kapital, toprak-tabii kaynaklar olmak üzere, üç üretim faktörünün ,girdiğini kabul eder;bütün ekonomi üretim fonksiyonunun tabi olduğu getiri kanununu, ekonominin gelişme süreci içinde inceler.A.Smith, artan getiri kanunlarını formülleştirdikleri halde,Ricardo,tarımda geçerli olan azalan getiri kanununun
Bütün ekonomiye hakim olacağını ileri sürmüş, Mill bu görüşü paylaşmıştır.Klasik okul, içindeki bu farklı görüşlere rağmen, daima Ricardo’nun görüşüyle anılmaktadır.

1.)EKONMNIN ÜRETIM FONKSIYONU VE GETIRI KANUNLARI: SMITH,RICARDO,MILL

A.Smith,ne yeni teknik buluşların yaratılması ne de bunların uygulanmasının, verim artışını sınırlayabileceğini düşünmektedir.Teknik buluşlar,sürekli bir akım olarak yaratılmakta ekonominin kapital stokuyla orantılı olarak da, uygulama alanına konmaktadır.
Ricardo’ya göre, üretim fonksiyonu, azalan getiriye tabidir;bunun da sebebi, toprak arzının sabit ve toprağın tabii verimliliğinin homojen olmayıp, farklı olmasıdır. Ekonomi gelişip nüfus ve kapital arttıkça, ister tabii verimi daha düşük topraklara gidilsin ister verimli topraklar daha yoğun bir şekilde kullanılsın,tarımsal üretimde kullanılan kapital ve emek birimleri arttırıldıkça,verimi,gittikçe azalır.dolayısıyla gıda maddeleri üretiminde,azalan getirinin hakimiyeti söz konusudur.Ricardo, teknik yeniliklerin azalan getirinin etkilerini, ancak geçici olarak,bertaraf edebileceğini, dolayısıyla tarımda üretim maliyetlerinin gittikçe yükseleceğini söyler.Buna karşılık:”Tarımdaki ıslahat,gıda maddelerinin ithal edilebileceği yeni piyasaların bulunması,geçimlik malların fiyatlarındaki yükseliş eğilimini bir süre için durdurabilir,hatta düşürebilirse,aynı sebepler
Emeğin tabii fiyatı üzerinde,buna paralel etkiler yaratır”(ilkeler, s.93).
Ne var ki, Ricardo’ya göre, bütün atıl verimli topraklar ekilişe açıldıktan sonra, tarımda azalan getiri,imalat sanayiindeki (sabit veya artan) getiriyi fazlasıyla telafi edecektir.Böylece,bütün ekonomide, zaman içinde üretim fonksiyonu,azalan getiriye tabii olacaktır.
J.S.Mill, her ne kadar teknik yeniliklerin, azalan getirinin etkilerini bertaraf etmekteki gücünü kabul etmişse de Ricardo’nun etkisinden kurtulamamıştır.Teknik yenilikler için Ricardo’nun yaptığı ikili ayrıma dayanarak ,toprak tasarruf edici üretim tekniğinin,18. yüzyılda,büyümeyi teşvik ettiğini göstermiş fakat,”İlkeler”in son baskılarında dahi, azalan getirinin,tedricen,bütün ekonomi için teknik yeniliklere galip geleceğini ileri sürmeye devam etmiştir.


2.)TOPRAK RANTI VE RANTIN DIGER ÜRETIM FAKTORLERINE TESMILI:RICARDO

Klasik rant teorisi denildiği zaman,kastedilen Ricardo’nun toprak rantı teorisidir. Ricardo’nun rant teorisi, tarım için geçerli olduğunu söylediği azalan getiri kanunu, iktisadi büyüme teorisi ve iktisat politikası tavsiyeleriyle tutarlı bir bütün teşkil etmektedir.
a.)Teorinin açıklanması:Ricardo’ya göre, toprağın –tekrar yaratılması mümkün olmayan anlamında –ilksel ve tüketilmez verim gücü,kıt bir üretim faktörüdür.Ekonomi gelişirken, talep artarken,nüfus ile kapital miktarı da,bu kıt faktöre oranla artar.Bunun bir sonucu,üretimin tabii verimi daha düşük topraklara doğru genişlemesi,dolayısıyla

  Alıntı ile Cevapla