Tekil Mesaj gösterimi
Alt 10-03-2007, 07:06   #1
Meric
Yardımcı Admin
 
Meric - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Uyuşturucu bağımlılarına '3 S' formülü

Ordu Devlet Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şenol Anaç, sigara, alkol ve uyuşturucu madde bağımlısı olan kişilere karşı '3 S' formülü ile yaklaşılması gerektiğini söyledi. Anaç, "Bağımlı olan insanlara sevgi, saygı ve sabır ile yaklaşın" dedi.

Son yıllarda sigara, alkol ve uyuşturucu bağımlılığının arttığına dikkat çeken Ordu Devlet Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şenol Anaç, bu 3 bağımlılığın kanseri arttırdığına dikkat çekti. Sigara içenlerde akciğer kanseri olma riskinin 22 kat, mesane kanseri riskinin iki kat, bronşit riskinin 10 kat, kalp hastası olma riskinin 3 kat daha fazla olduğuna dikkat çeken Dr. Anaç, alkol bağımlılığının ise yemek borusu kanseri, yüksek tansiyon ve kalp yetmezliği, midede gastrit, ülser ve kanser, karaciğerde büyüme, yağlanma, siroz ve pankreas kanseri, bağırsaklarda vitamin emiliminin azalması ve beslenme bozuklukları, sinir hücrelerinde hasar ve felç, cinsel iktidarsızlık ve kısırlık gibi hastalıklara davetiye çıkardığını belirtti.

Uyuşturucu bağımlısı olan kişilerin ise bu maddeye başlamasının bir çok faktörleri olduğunu dile getiren Dr. Anaç, bunun en önemli etkeninin 'arkadaş' olduğunu kaydetti. Anaç, şöyle konuştu:

"Uyuşturucu madde kullanan kişilerin göç, işsizlik, madde kullanan grup içinde olmak, çocuk yaşta çalışmak, düşük okul başarısı, cinsel veya fiziksel taciz yaşamak gibi sosyal faktörleri bulunuyor. Genelde boşanmış ve parçalanmış, aşırı baskıcı ailelerde, aile içi iletişimin eksik olduğu alanlarda madde bağımlılığı oluşabiliyor. Bu faktörler eğlence, merak, bilgisizlik, yanlış inançlar, stresi azaltma, moda, özenti ve arkadaş gibi faktörlerle birleşince madde bağımlılığı kendini gösteriyor. Ancak bunların içinde en önemli faktör arkadaştır. Çocuklarınızın arkadaşını merak edin. Çünkü çocuğunuza sorduğunuzda hep bildik, tanıdık sima çıkar. Ya 'mahalle arkadaşım', ya okul arkadaşım', ya 'gece kulübünden arkadaşım' denir. Ne olursa olsun değişmeyen tek şey arkadaştır. Arkadaş seçmek doğal zorunluluktur ama iyisini seçmek zorunluluktur".

Arkadaş sayesinde başlanılan madde bağımlılığının insanı özgürlüklerinden alıkoyduğunu da dile getiren Dr. Anaç, şöyle devam etti: "Uyuşturucu bağımlısı olan bir kişi, özgürlüğünü kaybeder. Kendine olan güveni zayıflar, kendini kontrol altında tutamaz, insani prensipleri yok olmaya başlar, ideallerini yitirir. Bağımlı olan kişi, hayatının sadece ölümle sona ermediğinin, yaşarken de ölündüğünün çarpıcı birer örneğidir. Dikkat edilirse onu madde bağımlısı yapan arkadaş, maddeyi ilk kez verdiğinde 'bedava' verir. Bağımlı olan kişi ise daha sonra maddeyi almak için önce mevccut parasını bitirir. Parasını bitiren kişi yakınlarını kandırmaya başlar. Yani yakınlarını soyar. Günü kurtarma adına hırsızlık yapmaya başlar. Parasını maddeye yatırır. Fuhuş yaparak bu işten kazandığını bu maddeye harcar. Ayrıca insanlar bağımlı yapılarak madde karşılığında zorla fuhuşa zorlanır. 'Her içici potansiyel bir satıcı adayıdır' sözü narkotik dünyasının atasözüdür. Maddeyle tanışan insan yeni bir para kaynağıdır".

Dr. Anaç, madde bağımlılarına karşı nasıl davranılması gerektiğini de '3 S' formülü ile açıkladı: "Sevgi, Saygı, Sabır".
__________________


http://img81.imageshack.us/img81/9771/topmain8dd3mg5.jpg
Meric Ofline   Alıntı ile Cevapla