Tekil Mesaj gösterimi
Alt 22-03-2007, 11:44   #5
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Üst yönetim, ürünlerin veya hizmetlerin belirlenmiş olan gereksinmelere uy­gunluğunu kanıtlamak için yeterli miktarda eğitilmiş insan ve kaynak temin etmelidir.
ISO 9001 ve 9002 (9003 bu elemanı içermez), muayene, test; tasarımının (sadece 9001), üretimin, kurup işletme ve servis işlemlerinin izlenmesi gibi, ürünün kalitesinin doğrulanmasıyla ilgili faaliyetleri tanımlamaktadır.
Bu faaliyetler kaynak ve eğitilmiş insan gerektirir. Firma sorulduğu zaman, iş görenlerin, kendilerine atanan bu görevler, yürütmeye uygun olduklarını ispatlayabilmelidir.
Doğrulamada kullanılan kaynaklar bağımsız olmalıdır.
Tasarımı gözden geçiren, kalite sistemini ve prosedürlerini tetkik eden, veya ürünün doğruluğunu kanıtlayan kişilerin, direkt olarak işi kontrol etme sorumlulu­ğu olan kişilerden bağımsız olmaları gerekir.














Şema 2. ISO’ya Uygun Firma Organizasyon


Örneğin üretim departmanı şefi, üretim prosesini muayene eden kişiye neza­ret etmemelidir. Bu ayırım, Kalite Güvencesi ve Kalite Kontrol departmanlarının bu fonksiyonu yerine getirmek üzere dış danışmanlık hizmeti olarak desteklenen bir organizasyon kurarak gerçekleşebilir, veya organizasyondaki mevcut insanları eği­tip, esas işleri dışında görev değerlendirme ekiplerine atayarak da sağlanabilir.
Her üç standart da, firmaya uygun olan modellerin gereklerini eyleme dönüş­türme, bunların etkin bir biçimde koruma ve kalite politikası amaçlanın yerine getirme sorumluluğu verilen bir kişinin atanmasını ve bu kişinin üst yönetim tarafın­dan tanımlanan bîr yetki ve desteğe sahip olmasını ister.
Bu kişi üst yönetimin özel bir kurmay yardımcısı veya bir ekip veya ayrı bir ünitenin başı olabilir. Bu atama ikinci bir görev olarak yapılabilir. Gerekli olan sa­dece bu atamanın arzu edilen çıktıyı sağlamasıdır.
  Alıntı ile Cevapla