Konu: Orman
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 22-03-2007, 11:50   #2
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

ORMANCILIĞIN TÜRKİYE EKONOMİSİNDEKİ YERİ VE ÖNEMİ

Anayasamızda ve kalkınma planlarında ormancılık politikasının ana amaçları şöyle belirtilmektedir:
· Ülkenin çeşitli orman ürünlerine olan ihtiyacını karşılamak,
· Toprak taşımasını önlemek, su rejimini düzenlemek, ülke savunmasına yardımcı olmak,
· Tabiatı korumak, yurt güzelliğini sağlamak, halkın dinlenme ve eğlenme yeri ihtiyacını karşılamak.
Ekonomimizin ana kollarından biri olan ormancılık sektörü, bu amaçları gerçekleştirmek için çeşitli çalışmalarda bulunmaktadır.
Ormancılığın Türkiye ekonomisine katkıları iki ana gurupta toplanabilir: Bunlardan biri, ölçülebilen ya da parayla ifade edilebilen katkılarıdır. Asıl ve yan orman ürünleri bu guruba girer. Ormanların; iklim üzerindeki etkileri, toprak ve suyu korumaları, erozyonu önlemesi, barajların ömrünü uzatması, doğal afetleri önlemesi, dinlenme ve eğlenme imkanları sunması, ülke turizmine katkıları vb. ormanların para ile ifade edilemeyen katkılarıdır. Bu iki guruptaki katkıları nedeniyle ormancılığın ekonomik hayatımızda büyük bir önemi vardır. Bir fikir vermek amacıyla şöyle bir değerlendirme yararlı olacaktır. Ormanlarımızdan bir yılda elde edilen ****un ısı değeri, 30.000.000 ton linyite, 15.000.000 ton kok kömürüne, 20.000.000 ton fuel-oile eşittir.
Ormanlarımızın, yakacak **** dışında kereste, sanayi ****u ihtiyacını da karşıladığı düşünülürse, ekonomimize yaptığı büyük katkı daha iyi anlaşılır. Ormancılığımız ham madde temin etmekle orman ürünlerine dayalı iş kollarının ve çeşitli sanayilerin gelişmesine yardımcı olmaktadır.
Ormancılık sektörü; üretim, bakım ,nakliyat, ağaçlandırma, mera ıslahı vb. alanlarda çok sayıda kişiye iş imkanı sağlamaktadır. Orman alanlarımızın genellikle işsizliğin fazla, tarıma elverişli toprakların az olduğu yerlerde olduğu düşünülürse, sağlanan bu imkanın ne kadar önemli olduğu daha iyi anlaşılır.
Ormancılık sektörü; orman ürünlerine dayalı sanayiinin ham madde ihtiyaçlarını yerli kaynaklardan karşıladığı için, döviz kaybını önlemektedir. Bunun yanı sıra orman ürünü ve orman yan ürünleri ihracatı ülkemize, her yıl önemli miktarda döviz kazandırmaktadır.
  Alıntı ile Cevapla