Tekil Mesaj gösterimi
Alt 22-03-2007, 11:52   #3
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Yeryüzü Şekilleri:
Dağlık araziler, çok fazla eğimli ve geniş yamaçlar erozyon oranını yükselten en etkin yeryüzü şekilleridir. Ne yazık ki, bu nedenlerden dolayı topraklarının %61 “Çok eğimli” bir ülke olan Türkiye, erozyon çok elverişli bir ülkedir. Bunun gibi çok eğimli bölgelerde özel önlem alınmadan tarım veya ormancılık yapılması sakıncalıdır.

Anamateryal ve Toprak:
Toprağı oluşturan anamateryal[1] ve üzerindeki toprak ne kadar gevşek ise erozyon olma sanşı yükselir. Ülkemizin geçirdiği jeolojik evreler nedeniyle bu bakımdan erozyona çok elverişli bir bölgedir.

İklim:
Kurak olan ve yıllık yağış dağılımı düzensiz olan bölgelerde erozyon daha fazla görülür. Türkiye’de ılıman iklim kuşağında bulunması ve sık sağnak yağışlar nedeniyle erozyon tehlikesi büyüktür.

Bitki Örtüsü:
Bu faktör, erozyonu önleyen en bir doğal kaynaktır. Türkiye’de azalan ormanlar ve yeşil alanlar nedeniyle erozyonun yıldan yıla artmasına sebep olmuştur.


Antropojen Faktörler

Erozyonu çoğaltan başlıca insan aktiviteleri şunlardır:
W Yanlış Arazi Kullanma
W Hatalı Toprak İşleme
W Bitki Örtüsünü Yok Etme dir.

Yanlış Arazi Kullanma:
Bir ülkenin arazisi, çeşitli özellikleri, özellikle de eğimine göre “Arazi Yetenek Sınıfları”na ayrılır. Örneğin çok eğimli arazilerde tarım yapılmaz. Ancak ülkemizde çok iyi olan tarım alanları yerleşim yeri, en iyi meralar ise tarla olarak kullanılmaktadır.

Yanlış Toprak İşleme:
Eğer tarlalar, bağ ve bahçeler arazi koşullarına göre yapılmaz, eğim yönünde toprak işlenir ve eğim olan bir arazide teras yapılmaz ise orada erozyon artar.
  Alıntı ile Cevapla