Tekil Mesaj gösterimi
Alt 22-03-2007, 11:55   #2
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

DOĞA PARKLARI

Bu bölgeler, doğal yapısı, bitki örtüsü ve yaban hayatı bakımından belirli bir özelliğe, üstün estetik değere ve manzara bütünlüğü sağlayacak ölçüde yeterli büyüklüğe sahip, halkın dinlenme ve eğlenmesine uygun doğa parçalarıdır. Bu gibi alanlar milli parklar kadar geniş ve ulusal düzeyde olmayabilir.
DOĞA ANITLARI

Doğanın ve doğa olaylarının meydana getirdiği belirli özelliklere ve bilimsel değere sahip, milli park kanunları dahilinde korunan ve yönetilen ilginç doğa nesneler ve bunların bulunduğu yerlerdir. Bu nesne ve yöreler, genellikle milli park ve tabiat parklarının sınırları içinde olabildiği gibi, onlardan bağımsız, küçük fakat kendine has bütünlüğü olan alanlar halinde olabilirler.
DOĞA KORUMA ALANLARI

Bu alanlar, bilim ve eğitim bakımından önem taşıyan, nadir bulunan, tehlikeye maruz kalan ve kaybolmaya yüz tutmuş ekosistemler, türler ve doğal olayların meydana getirdiği seçkin örnekleri içeren ve kesinlikle korunması gerekli olup, sadece bilimsel ve eğitsel amaçlarla kullanılmak üzere ayrılmış doğa parçalarıdır.
Örneğin GÖKSU DELTASI çevre koruma alanıdır.
10.000 km. lik bir havzaya sahip Göksu Irmağının Silifke - Taşucu arasında denize açıldığı bölgedir. Deltanın sağında iki göl; Porodeniz ve Akgöl yer alır. Delta, Akdeniz'in doğal özelliklerini koruyabilmiş en önemli sulak alanlardan birisidir. Nadir ve nesli tükenme tehlikesi olan çeşitli kuş türlerinin de üreme, beslenme ve konaklama yeridir. Ayrıca deniz kaplumbağalarının (Coretta Coretta) Akdeniz'de bulunan ana üreme bölgelerinden biridir.
327 kuş türünü barındıran delta, su kuşu türlerinin çok miktarda ve çeşitli oluşu ile özellikle su kuşları yaşama ortamı olarak Uluslar arası öneme sahip sulak alanlar hakkında sözleme (RAMSAR) kriterlerine göre de uluslar arası öneme sahip bir alandır.
Doğal bitki örtüsü, Akdeniz'de görülen maki tipi ile birlikte yoğun kumul bitkileri ve tuz oluşumlarıdır. Bunun yanı sıra kültür bitkilerine de rastlanmaktadır.
Ekolojik yapısı ve coğrafi konumu, bitki örtüsü ve hayvan varlığı çeşitliliğini sağlayan Göksu Deltası, 1990 yılında Özel Çevre Koruma Bölgesi olarak ilan edilmiştir.
  Alıntı ile Cevapla